| 
 | 

Ingrediënten zelf erwtensoep maken voor 4 personen
500 gram spliterwten
1 prei
Een halve knolselderij
1 winterpeen
2 schouderkarbonades
125 gram spekreepjes
1 rookworst
2 laurierbladeren
2 blokjes groentebouillon
Een paar takjes (blad)selderij
Peper en zout

Snijd de winterpeen, knolselderij en prei in stukjes. Hak de selderij grof.
Smelt de boter in een grote pan. Voeg de spekreepjes en de karbonades toe en bak tot ze bruin zien.
Giet een liter water in de pan en breng aan de kook. Schep met een schuimspaan het schuim van de soep.
Giet de spliterwten in de pan en zet het vuur laag. Voeg een liter water, de knolselderij, de winterpeen, de prei, de laurier, de selderij en een flinke snuf peper toe. Laat de soep 2 uur pruttelen.
Vis de schouderkarbonade en de laurier uit de soep. Verwijder het bot en snijd het vlees in stukjes. Doe de stukjes karbonade terug in de pan.
Snijd de rookworst in plakjes en doe bij de soep. Kook de rookworst een kwartier mee met de soep.
Serveer de soep met (rogge)brood.

