Recept: Caponata (Siciliaanse auberginesalade)

 

Siciliaanse auberginesaladeHet is weer maandag en dat betekent dat we op de vegetarische tour gaan. Ik vind het steeds makkelijker om vegetarisch te koken en stiekem voelt het ook wel bevredigend. Goed voor mezelf (en voor de rest waar ik voor kook) en goed voor het milieu. Kom maar op karma! Dit keer maakte ik caponata. Caponata is een Siciliaanse auberginesalade met bleekselderij, paprika, kappertjes, groene olijven en rozijnen. En aubergine natuurlijk. Het geheim van een goede caponata is de zoet-zuur-zout combinatie. Die combinatie wordt gecreëerd door de combinatie van rozijnen, balasamico-azijn, groene olijven en kappertjes. Een enorme smaakexplosie. In sommige delen van Sicilië voegen ze ook stukjes octopus toe. Dat lijkt me ook erg lekker en ga ik binnenkort ook een keer proberen. Maar niet op maandag, want op maandag houden we het vega. In Sicilië eten ze caponata als bijgerecht en serveren ze het met brood om mee te dippen. Ik deed de auberginesalade op een crostini met zachte geitenkaas. De geitenkaas is een heerlijke tegenhanger van de zoete tonen in het gerecht en het maakt het lekker fris. Lekker als lunch, avondmaaltijd of als hapje bij de borrel. De Siciliaanse auberginesalade kun je prima van tevoren klaarmaken, de volgende dag smaakt hij namelijk nog lekkerder. Alle smaken zijn dan goed ingetrokken. Ideaal op een drukke dag of voor een stressvrij feestje.





Caponata

Ingrediënten Siciliaanse auberginesalade met  voor 6 personen

3 aubergines
1 middelgrote rode ui
3 tenen knoflook
1 rode paprika (ik gebruikte een zoete puntpaprika)
2 stengels bleekselderij
400 gram tomatenblokjes
100 gram groene olijven
50 gram rozijnen
50 gram kappertjes
50 gram pijnboompitten
4 eetlepels balsamico-azijn
1 eetlepel suiker
Een paar takjes peterselie
Olijfolie om in te bakken
Peper en zout

Om er crostini’s van te maken

1 stokbrood of landbrood
200 gram zachte geitenkaas

Caponata

Laat de rozijnen 10 minuten wellen in een bakje met water.

Snijd de aubergine, de paprika en de bleekselderij in stukjes. Snijd de rode ui in halve ringen en pers de teentjes knoflook.

Verhit een beetje olijfolie in een hapjespan. Doe de ui en de knoflook in de pan en fruit tot het glazig ziet. Voeg de bleekselderij, de paprika en de aubergine toe en bak tot de aubergine zacht is geworden.

Rooster de pijnboompitten in een droge pan. Laat de rozijnen even uitleken. Snijd de groene olijven in stukjes. Voeg de olijven, de rozijnen, de kappertjes, de pijnboompitten, de balsamico-azijn, de suiker en de tomatenblokjes toe. Roer alles door elkaar en laat 5 minuten pruttelen.

Hak de peterselie fijn. Strooi de peterselie of over de auberginesalade. Maak de Siciliaanse auberginesalade af met peper en zout.

Crostini van maken?

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd het stokbrood in plakjes en leg ze op het rooster in de oven. Bak de stokbrood in 10-15 minuten knapperig. Besmeer de crostini’s met zachte geitenkaas en schep er een eetlepel caponata op. Maak af met een beetje peterselie.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *