Witte wijnsaus

Recept: Zelf witte wijnsaus maken

 

Witte wijnsausEen gerecht is voor mij niet compleet zonder saus. In een restaurant zul je mij regelmatig de laatste restjes saus op zien dippen en ik wordt chagrijnig van te weinig saus bij een gerecht. Of bij de patat. Want bij een patatje, is de saus altijd te vroeg op! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de verhouding ketchup/mayonaise bij een patatje speciaal. Al-tijd te-veel ketchup! Grrr! Ik geef het maar gewoon toe, ik ben een sauzenvrouw. Voor een sauzenvrouw was ik altijd behoorlijk slecht in sauzen maken. Om de één of andere reden werden mijn sauzen altijd te dun. Na veel lezen en proberen weet ik nu waar het hem in zat. Je moet ijs-koude boter (direct uit de koelkast) in hele kleine blokjes gebruiken. Als de boter in de pan zit moet je meteen beginnen met roeren. Alleen dan gaat de saus binden. Deze witte wijnsaus is makkelijk om te maken en klaar in een kwartier. Door de witte wijn, sjalot en laurier krijgt de saus lekker veel smaak. Lekker in combinatie met witvis, asperges of pasta. 



Ingrediënten witte wijnsaus voor 4 personen

1 sjalot
1 laurierblad
200 ml slagroom
200 ml droge witte wijn (ik gebruikte chardonnay)
50 gram (koude) roomboter + 1 eetlepel om in te bakken
Een half (biologisch) groentebouillonblokje of een theelepel bouillonpoeder
Een snuf zeezout
Peper uit de molen

Witte wijnsausVersnipper de sjalot. Smelt de roomboter in een steelpan. Doe de sjalot bij de boter en fruit tot het glazig ziet. Blus de ui af met de witte wijn. Laat de wijn even pruttelen zodat de alcohol kan verdampen. Giet de slagroom bij de wijn en meng alles goed door elkaar. Doe het laurierblad en een half bouillonblokje bij de saus en laat de witte wijnsaus 10 minuten pruttelen. Verwijder het laurierblad. Snijd de koude roomboter in kleine blokjes en roer het door de witte wijnsaus. Laat de saus op laag vuur een paar minuten indikken. Maak de witte wijnsaus af met een snuf zout (klein beetje!) en een beetje peper uit de molen

Serveer de saus terwijl hij warm is. De witte wijnsaus is lekker bij paddenstoelen, pasta, asperges en witvis.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

 

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *