Pasta al forno

Recept: Pasta al forno

 

Pasta al fornoDe pasta al forno is zo godsgruwelijk goed gelukt! Ik was afgelopen woensdag een middagje vrij. ’s Avonds moest ik weg dus ik had de pasta al forno al klaargemaakt en in de koelkast gezet. Zo hoefde Douwe de ovenschaal alleen nog maar in de oven te zetten, om even af te bakken. Halverwege de avond kreeg ik een appje: “Wow, dit is echt heel erg lekker, ik heb al 2,5 bord leeggegeten!”. In hetzelfde appje stond de foto erbij die je hiernaast ziet. Je begrijpt wel dat mijn maag enorm begon te rommelen, want ik had zelf nog niet gegeten. Toen ik thuis kwam kon ik mijn creatie eindelijk proeven. En inderdaad, Douwe had gelijk, wat een heerlijkheid! Pasta al forno betekent letterlijk pasta uit de oven. En dat is precies wat het is. Een pastaschotel, maar dan in de oven afgebakken. Pasta al forno lijkt een beetje op lasagne, alleen is er een andere pastasoort voor gebruikt. Ik gebruikte penne, maar je kunt ook een andere holle pastasoort gebruiken. Het is vooral belangrijk dat de saus er goed overheen, onderdoor en doorheen kan gaan. Het kost even tijd, maar dan heb je wel wat. Niet moeilijk om te maken, iedereen kan dit. Een leuke klus voor in het weekend. Ook handig als niet iedereen op hetzelfde moment eet! 

Ingrediënten pasta al forno voor 6 personen

300 gram penne
250 gram (buffel)mozzarella
160 gram Parmezaanse kaas

Voor de pastasaus

2 tenen knoflook
1 grote ui
1 courgette
1 winterpeen
1 aubergine
2 eetlepels tomatenpuree
10 blaadjes verse basilicum
3 takjes verse oregano (of 1 theelepel gedroogd)
3 takjes krulpeterselie
300 gram half om half- of rundergehakt
100 ml groentebouillon
500 ml gezeefde tomaten (passata di pomodori)
Een flinke scheut kruidige rode wijn

Voor de bechamelsaus

50 gram roomboter
2 eetlepels bloem
500 ml volle melk

Begin met het maken van de pastasaus. Versnipper de ui en de pers de teentjes knoflook. Snijd de aubergine, winterpeen en courgette in kleine stukjes. Verhit een beetje olie in een braadpan en fruit de knoflook en ui tot het glazig ziet. Doe het gehakt bij de ui en knoflook en bak tot het rul is. Doe de courgette, aubergine en winterpeen in de pan en bak het even mee. Doe de tomatenpuree in de pan en bak alles, al roerend, 3 minuten door. Blus af met een flinke scheut rode wijn. Laat pruttelen tot de alcohol verdampt is. Hak de basilicum, de peterselie en de oregano fijn. Doe de gezeefde tomaten, groente bouillon, basilicum, peterselie en oregano in de pan en roer alles door elkaar. Laat de saus minimaal een uur pruttelen op laag vuur en roer het af en toe even door. Hoe langer de saus pruttelt hoe beter de smaak wordt!

Breng een middelgrote pan met water, zout en een beetje olijfolie aan de kook. Doe de penne in de pan en kook tot de pasta net aan gaar is. Giet de pasta af en meng het met de pastasaus.

Smelt de boter in een steelpan. Doe de bloem, terwijl je blijft roeren, beetje bij beetje bij de boter. Als het goed is ontstaat er een zanderige massa. Dit heet een roux. Giet een beetje melk bij de roux en roer tot het is opgenomen. Herhaal dit tot er een dikke bechamelsaus is ontstaan.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rasp de Parmezaanse kaas en snijd de mozzarella in plakjes. Schep een laagje penne met pastasaus in een ovenschaal. Giet een beetje bechamelsaus over de pasta en bedek met plakjes mozzarella en een beetje Parmezaanse kaas. Schep een laagje penne met pastasaus op de kaas. Giet weer een beetje bechamelsaus over de penne en maak af met mozzarella en Parmezaanse kaas. Maal een beetje peper over de kaas heen. Zet de pasta al forno in de oven en bak hem in 15 tot 20 minuten gaar.

Serveer de pasta al forno met verse blaadje basilicum en wat brood met olijfolie. Je kunt de pasta al forno 1 of 2 dagen afgedekt bewaren in de koelkast.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *