Hollandse borrelplank

Vier de vrijheid! – Hollandse borrelplank

 

Hollandse borrelplankVandaag vieren we onze vrijheid. Iets waarvan we ons niet altijd beseffen hoe vanzelfsprekend dat voor ons is. Er zijn momenteel zoveel mensen op de wereld die deze vrijheid niet hebben. Daar mogen we best wat vaker bij stil staan en dankbaar voor zijn. We mogen onszelf gelukkig prijzen dat we in Nederland zijn geboren. Want ondanks dat ik altijd loop te zeuren over ons koude kikkerlandje heb ik hier een fantastisch leven. Er zijn duizenden, zo niet miljoenen, mensen die graag met me zouden willen ruilen. En dat staat in schril contrast met wat ik nu aan het doen ben. Ik vier bevrijdingsdag vandaag namelijk in Lissabon. Ik ben nog steeds onwijs in de relaxmodus. Heerlijk is het hier. Dus de volgende keer dat ik weer loop te klagen (over de regen, over het openbaar vervoer, over de openingstijden van de winkels, you name it) denk ik even terug aan de mensen die écht iets te klagen hebben. Waarschijnlijk gaat het dan meteen een stuk beter met me. Om onze vrijheid te vieren post ik vandaag een lekkere borrelplank. Deze borrelplank bevat allerlei lekkers uit Nederland. Van leverworst tot makreelpaté en van Hollandse aardbeien tot blokjes komijnenkaas. Schenk maar alvast een borrel in en ren naar de winkel om alles in huis te halen want Hollandscher dan dit krijg je het niet! 
Hollandse borrelplank

Wat vind je allemaal op een Hollandse borrelplank?

 Plakjes ossenworst, leverworst en grillworst

Een Hollandse borrelplank is niet compleet zonder deze plakjes oerHollandse worst. Serveer met mosterd, mierikswortelmayonaise en truffelmayonaise om in te dippen.

Blokjes kaas

Een Hollandse borrelplank is niet compleet zonder blokjes kaas. Kies voor een lekkere Hollandse oude brokkelkaas, komijnenkaas of misschien zelfs blokjes geitenkaas.

Filet americain

Besmeer een toastje met filet americain, bestrooi met rode ui, een gekookt eitje en verse peper uit de molen en je hebt een heerlijk hapje.

Hollandse borrelplank

Amsterdams tafelzuur

Als je aan Nederlands eten denkt kan tafelzuur natuurlijk niet ontbreken. Dus kom maar door met de cornichons (mini-augurkjes), Amsterdamse uitjes en zilveruitjes.

Gehaktballetjes

Meng 300 gram half-om-halfgehakt met een ei, 1 eetlepel mosterd, 1 eetlepel ketjap, 1 theelepel worcestershiresaus, een versnipperd sjalotje en een handje panko en draai er balletjes van. Braad de balletjes in een eetlepel roomboter even aan en laat daarna op laag vuur een kwartiertje sudderen met de deksel op de pan. Serveer met mosterd.

Hollandse borrelplank

Makreelpaté

Meng 150 gram gerookte makreel met 2 eetlepels crème fraîche, een halve versnipperde rode ui, een eetlepel kappertjes en een beetje peper en zout en je hebt een waanzinnig lekker makreelpaté. Lekker op een toastje of plakje brood.

Gevulde eitjes

Kook 6 eieren in 10 minuten hard. Laat de eieren schrikken en pel ze. Snijd de eieren doormidden en schep de dooiers eruit. Meng de dooiers met 2 eetlepels mayonaise, 1 eetlepel crème fraîche, 1 theelepel kerriepoeder en een beetje peper en zout. Schep het eiermengsel in een spuitzak en spuit het in de leeggeschepte eitjes. Garneer met een beetje gehakte peterselie of bieslook en maak af met peper uit de molen.

Vers fruit

Versier de borrelplank met vers Hollands fruit. Denk dan aan Hollandse aardbeien, frambozen, appel, sinaasappel (hallo appeltjes van oranje), peer en pruimen. Leg het fruit lekker speels op de plank.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *