Stoofpeertjes

Recept: zijdezachte zoete stoofperen

 

stoofperenVandaag ben ik een dagje vrij. Nouja, ik heb verlof om te studeren. Als ik thuis aan het werk ben vind ik het leuk om draadjesvlees, stoofpeertjes of stoofschotels te maken. Vandaag staat er een pannetje met stoofperen op het vuur. Alleen de geur maakt me al blij. Dat helpt, want studeren is niet mijn favoriete bezigheid. Een pan met pruttelende peertjes geeft me een knus gevoel. Ik moet dan terugdenken aan de woensdagmiddagen bij mijn oma. Mijn ouders moesten dan werken en mijn zusje en ik waren bij mijn opa en oma thuis. Zolang ik me kan herinneren hangt daar een zoete kaneelgeur in de keuken. Er stond altijd wel een pannetje met peertjes op het vuur. Of rabarber in de zomer. We aten ze ’s avonds bij het avondeten of als toetje. Dat is het leuke van stoofperen; ze kunnen eigenlijk altijd. Bij stoofvlees, bij wild, met een bolletje vanille-ijs toetje of gewoon tussendoor. Het is niet moeilijk om stoofperen te maken. Het kost alleen tijd. In de tussentijd kun je gewoon iets gaan doen. Studeren bijvoorbeeld. Can’t wait…
Ingrediënten voor 10 stoofperen

10 stoofperen (Gieser Wildeman of Saint Rémy)
3 kaneelstokjes
300 ml kruidige rode wijn
250 ml rode bessensap
150 ml water
3 eetlepels suiker
3 kruidnagels
2 laurierblaadjes
2 steranijs

Stoofperen

Schil de peren en verwijder het kroontje aan de onderkant. Laat de steel zitten. Zet de peertjes rechtop in een grote pan. Ik gebruik meestal een braadpan.

Giet de rode wijn, de bessensap en het water over de peren. Zet de peertjes in het vocht. Doe de kaneelstokjes, de suiker, de kruidnagels, de laurierblaadjes en de steranijs in de pan en breng aan de kook.

Zet het vuur laag en stoof de peren tot ze zacht en donkerrood zijn. Bij mij duurde dat ongeveer 3 uur.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op FacebookTwitter of Instagram (username: savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *