Sticky toffee puding

Recept: Sticky toffee pudding met vanille-ijs

 

Sticky toffee pudingGutenmorgen liebe leute! Ik heb vandaag iets heel erg lekkers voor jullie. Sticky toffee pudding. Één van mijn favoriete toetjes. Sticky toffee pudding is een Engels dessert dat bestaat uit zoete dadelcake met een warme karamelsaus. Meestal wordt hij geserveerd met een bolletje vanille-ijs of slagroom. Ontzettend machtig. Ik maakte er een eenpersoonsportie van door de cakejes te bakken in een muffinblik. Lepeltje karamelsaus erover, bolletje ijs erbij en garneren met chocola en sprinkles. Is het geen plaatje geworden? Een fijn dessert om de maaltijd mee af te sluiten. Glaasje dessertwijn erbij en je bent de ster van het diner. Alvast een tip voor de feestdagen!




Ingrediënten sticky toffee pudding voor 8 personen

Voor de dadelcake

180 gram dadels zonder pit
180 gram bloem
180 ml kokend water
160 gram kristalsuiker
90 gram roomboter
2 eieren
1 theelepel baking soda
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel vanille extract
Een snuf zout

Voor de karamelsaus

200 gram basterdsuiker
90 gram roomboter
125 ml slagroom
100 ml water
Een snuf zout

En verder

Een stukje pure chocola
Feestelijke sprinkles
Vanille-ijs of slagroom

Sticky toffee puding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Hak de dadels fijn. Meng de dadels met de baking soda en het kokend water. Zet apart en laat een kwartier staan.

Mix de suiker en de boter romig. Voeg één voor één de eieren toe. Zeef de bloem en het bakpoeder boven het botermengsel. Spatel alles door elkaar.

Voeg het dadelmengsel en een snuf zout toe en spatel alles voor een laatste keer door elkaar.

Vet of spray een muffinblik (met plaats voor 8 muffins) in. Schep elke holte voor 2/3 vol met beslag. Zet het muffinblik in de oven en bak de cakejes in 20 minuten gaar.

Zet het muffinblik op een bakrooster en leg er een zware snijplank op zodat de bovenkant plat wordt.

Laat de cakejes helemaal afkoelen. Maak in de tussentijd de karamelsaus.

Verhit een middelgrote pan met het water en de suiker op middelhoog vuur. Laat het mengsel pruttelen tot het van kleur veranderd. Dit duurt 10-15 minuten. Let op: niet roeren!

Voeg de roomboter toe en roer dit door het suikermengsel. Blijf roeren tot de boter volledig is opgenomen. Giet de slagroom in de pan. Pas op: dit kan knetteren. Roer een minuutje door. Haal de karamel van het vuur en voeg een snuf zout toe.

Draai het muffinblik om. Als het goed is vallen de cakejes er vanzelf uit. Zet op elk bordje een cakeje met de smalle kant naar boven. Schep een eetlepel karamelsaus over de cakejes en serveer met een bolletje ijs of slagroom. Garneer de sticky toffee pudding met chocoladeschaafsel en sprinkles.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *