|
Ik ben gek op paksoi. Paksoi, ook wel selderijkool genoemd, is een knapperige kool die qua smaak in de buurt komt de van Chinese kool. Je kunt de alles van de paksoi gebruiken in de keuken. De bladeren en de steel zijn beide eetbaar. En erg lekker. Door zijn zachte en anijsachtige smaak kan hij zowel rauw (bijvoorbeeld in een salade) als gebakken gebruikt worden. Ik vind paksoi het lekkerst als hij gewokt is met wat smaakmakers. Bijvoorbeeld, zoals nu, met gember en sesamolie. Lekker met pandanrijst en pittige kip. Naast dat paksoi heel erg lekker is, zit hij boordevol vitamine C. Paksoi is dus ook heel erg goed voor je. In 100 gram paksoi zit 75% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine C. Niet slecht voor iets dat zo lekker is!
Ingrediënten gewokte paksoi met sesamolie en gember
1 krop paksoi
100 á 150 ml groente- of kippenbouillon
2 theelepels maïzena
2 eetlepels geraspte gember
2 teentjes knoflook
Een scheutje sesamolie
Arachide- of zonnebloemolie om in te bakken
Een handje sesamzaadjes
Peper en zout
Was de paksoi en verwijder het kontje. Snijd de bladeren van de stelen. Snijd de stelen verticaal doormidden en hak de bladeren in reepjes.
Pers de teentjes knoflook en rasp de gember. Verhit een scheutje olie in een koekenpan of wok. Doe de knoflook en de gember in de pan bak tot de geuren vrijkomen. Doe de steeltjes in de pan en roer alles door elkaar. Bak 5 minuten.
Voeg de bladeren toe en roer door elkaar. Meng de bouillon met 2 theelepels maïzena. Giet de bouillon over de paksoi en laat een paar minuten pruttelen. Maak af met peper en zout. Druppel voor serveren een klein beetje sesamolie over de gewokte paksoi en bestrooi met sesamzaadjes.
Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).