Portugese amandeltaart

Recept: Portugese amandeltaart

 

Portugese amandeltaartVandaag heb ik een toppertje uit Portugal voor jullie. Als ik in Portugal ben heb ik altijd een rijtje met dingen die ik sowieso wil eten als ik daar ben. Ja, die Portugezen weten wel wat lekker eten is. Pastéis de Nata, bakkeljauwkroketjes, Portugese rijst én… deze amandeltaart. Je kunt hem in iedere bakker in Portugal vinden, vaak ligt hij naast de pastéis. En dat snap ik wel, want hij is hartstikke lekker. Én heel makkelijk om zelf te maken kwam ik achter. Dat had ik niet verwacht. Kwestie van een deeg maken voor de bodem, karamel maken en nog even de oven in. Echt een fluitje van een cent. Één van mijn favoriete taarten. 
Ingrediënten Portugese amandeltaart

Voor de bodem

65 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
60 gram bloem
60 gram suiker
10 gram amandelmeel

Voor de vulling

180 gram amandelstiften
110 gram suiker
110 ml melk
110 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur

Portugese amandeltaart

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Doe de ingrediënten voor de bodem van de taart in een kom en mix tot een soepel deeg.

bedek de bodem van een springvorm (20 cm) met bakpapier en vet de randen goed in.

Leg het deeg in de springvorm en druk het met je vingers over de bodem. Zet de springvorm in de oven en bak de bodem in 18 minuten lichtbruin.

Maak in de tussentijd de vulling. Doe de melk, de suiker en de roomboter in een steelpan en breng aan de kook. Zet het vuur iets lager en laat ongeveer 10 minuten pruttelen tot het dikker begint te worden. Doe de amandelstiften bij het mengsel en roer door elkaar heen. Laat het nog even pruttelen tot het lichtbruin begint te worden.

Verdeel het amandelmengsel over de bodem. Zet de taart terug in de oven en bak in 20 minuten af. Check of de amandelen mooi bruin zijn en zet hem eventueel nog een een minuut of 10 terug.

Laat de Portugese amandeltaart helemaal afkoelen op een rooster en serveer in klein puntjes.

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.