Glühwein cheesecake

Recept: Glühwein cheesecake

 

Glühwein cheesecakeNormaal had ik rond deze tijd al zeker een keer of 4 op een kerstmarkt gestaan met een dampende kop glühwein in mijn handen. Want als ik íets lekker vind in de winter is het dat wel. En dan zó heet drinken dat je net niet je mond verbrand. Heerlijk vind ik dat gevoel. Helemaal als het begint te sneeuwn. Je wordt er instant warm van en de smaak is zo fijn. Toen ik afgelopen weekend een grote pan met glühwein op het vuur had staan (hé, je moet toch wat als je thuis zit), besloot ik om een no bake vanille cheesecake te maken met een glühwein laagje on top. En dat was me toch een partij lekker. Mocht je geen alcohol drinken, vervang de wijn dan door bessensap. Dan krijg je een soortgelijke smaak, maar zit er geen alcohol in de topping. Al is the real deal natuurlijk wel het lekkerst. Kerstiger dan dit wordt het niet hoor!




Ingrediënten Glühwein cheesecake

Voor de bodem

180 gram speculaasjes
85 gram ongezouten roomboter

Voor de vulling

450 gram roomkaas
360 ml slagroom
120 gram poedersuiker
2 theelepels citroensap
1 theelepel vanille-extract

Voor de topping

300 ml rode wijn
Een halve sinaasappel
Een halve citroen
2 kaneelstokjes
3 stuks steranijs
Eventueel een paar scheppen suiker
6 blaadjes gelatine

Glühwein cheesecake

Maal de koekjes fijn met een hakmolentje. Smelt de boter en meng de koekkruimels met de boter.

Bekleed een springvorm met bakpapier. Stort de koekkruimels op de bodem van de springvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet de springvorm in de koelkast om op te laten stijven.

Mix de roomkaas tot het soepel en zacht is. Voeg de poedersuiker, het citroensap en het vanille-extract toe. Mix de ingrediënten door de roomkaas.

Mix de slagroom (in een andere kom) tot stijve pieken. Voeg een derde van de slagroom toe aan het roomkaasmengsel en spatel door elkaar. Voeg de rest van de slagroom toe en spatel tot een egale massa.

Haal de springvorm uit de koelkast en giet het roomkaasmengsel op de koekjesbodem. Strijk de bovenkant glad en zet de cheesecake 6 uur in de koelkast.

Maak in de tussentijd de glühwein. Snijd een sinaasappel en een halve citroen in plakjes. Doe de rode wijn, de sinaasappel, de citroen, de kaneel en de steranijs bij elkaar in een pan. Zet de pan op laag vuur en laat 30-45 minuten pruttelen. Voeg naar smaak suiker toe.

Zeef de (lauwwarme) glühwein en voeg de gelatineblaadjes toe. Laat de gelatine oplossen in de wijn. Giet het glüweinmengsel op de cheesecake en zet nogmaals een uurtje in de koelkast zodat de topping op kan stijven.

Haal een warme spatel langs de randjes van de springvorm en klik de vorm open. Serveer direct of bewaar in de koelkast.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op FacebookTwitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *