Dagboek van een bourgondiër in Brugge

 

Dagboek van een bourgondiër in BruggeBrugge wat ben je mooi! Ik bleef het maar roepen tijdens ons tripje. Elke hoek die we omliepen werd de stad nog mooier. Net alsof ik in de Middeleeuwen liep. Nadat we een paar dagen in Leuven hadden vertoefd (dat dagboek kun je hier lezen), zijn we doorgereden naar Brugge. Een autorit van ongeveer anderhalf uur. We hadden een hotel geboekt op de grote markt achter de 12de-eeuwse Belfort. We zaten dus midden in het centrum en konden alles lopend af. Brugge is erg toeristisch, maar dat vond ik niet zo erg. Heerlijk om op een terrasje te kijken wat er allemaal voorbij komt aan selfie-sticks, gekke outfits en andere clichés. Ik kan dat uren volhouden. Naast terrasjes pakken bekeken we de stad, bezochten we een brouwerij en hebben we kneitergoed gegeten. Benieuwd hoe dat was? Lees dan snel verder in het dagboek van een bourgondiër in Brugge!



1e restaurant

De eerste dag kwamen we pas om half 8 aan bij het hotel aan. We waren iets te lang op het foodfestival “hapje tapje” blijven hangen in Leuven. Het was daar ook zo gezellig. We checkten snel in bij het hotel en gingen meteen op zoek naar een restaurant om iets te eten. Dat werd Malpertuus op de Eiermarkt. Het eten was ontzettend lekker. De bearnaisesaus die ik bij de steak kreeg was subliem. Al had ik wel een beetje spijt van mijn keuze toen ik de bouillabaise voorbij zag komen. Die zat boordevol schaal- en schelpdieren en rook verrukkelijk. Wie weet als ik nog een keer in Brugge ben.

Restaurant Malpertuus

Eiermarkt 9
8000 Brugge
T: 032 50 33 30 38
Website

Mosselen Douwe

Kijk deze man eens blij zijn met zijn mosselen! Hij had duidelijk geen spijt van zijn keuze. Brugse zot erbij en het was helemaal af.

Martins Brugge

Het hotel waar we zaten was simpel, maar prima. Alles wat we nodig hadden was aanwezig, het bed was prima en de lokatie was top. Verder zijn we er niet zoveel geweest. Het ontbijt heb ik niet getest. Wij vinden het leuker om in de stad te ontbijten.

Martins Brugge

Oude burg 5
8000 Brugge
T: 032 50445111
Website

De volgende dag hebben we eerst beetje rondgelopen in de stad. Dat was geen straf want op elke straathoek kom je de meest fantastische uitzichten tegen. Met een beetje fantasie loop je rond in de Middeleeuwen. Al hadden ze toen geen luidruchtige Amerikanen en busladingen vol met mensen uit China met selfie-sticks in het straatbeeld.

Garnalenkroketten

En toen was het tijd voor lunch. Als ik in België ben, móet ik garnalenkroketten eten. Ik vind ze zo lekker. Die belgen weten wel wat een goede kroket is. Ik weet niet meer in welk restaurant we zaten, het was er één zoals de andere 100 restaurants in Brugge. Een goede garnalenkroket kun je in België en daarmee ook in Brugge op elke straathoek krijgen. Ik heb er tijdens ons verblijf in België elke dag één gegeten. Of twee. En soms zelfs 3. Tja.. zo gaan die dingen.

Brouwerij de halve maan

Na de lunch gingen we naar brouwerij de halve maan voor een rondleiding. Je kent de brouwerij vast wel van de straffe Hendrik en de Brugse zot. Die kun je ook in Nederland krijgen. De tour was erg leuk opgezet en werd enthousiast gebracht. Mocht je een keer in Brugge zijn, dan is dit zeker een aanrader. Bij de tour zat ook een glas Brugse zot. De brouwerij heeft een zonnige binnenplaats waar je heerlijk kunt zitten. Dat proefglaasje werden er uiteindelijk ook 3. Je moet toch hydrateren als het warm is 😉

Brouwerij de halve maan

Walplein 26
8000 Brugge
T: 032 50444222
Website

Vismarkt

Na de brouwerij borrelden we verder op de Eiermarkt om de hoek bij ons hotel. We hadden al een paar restaurants geprobeerd te reserveren voor het diner, maar alles zat al vol. Dat kwam vooral omdat het maandag was en de meeste zaken in Brugge daarom dicht zijn. Nadat we van het 5e restaurant te horen kregen dat het vol was raakte ik een beetje gefrustreerd en riep ik dat we dan maar pizza moesten gaan eten in een toerist trap. En toen kwamen we de gevel van de Visscherie op de vismarkt (kun je overdag hele verse vis kopen, aanrader!) tegen. Het was inmiddels half 9 en het restaurant zat niet vol. Douwe is naar binnen gegaan om te vragen of er nog een tafeltje was. En ja hoor! We mochten gaan eten. Achteraf gezien een gouden vondst. Want MAN, wat heb ik lekker gegeten.

Visscherie krab

De eerste 2 gerechten waren met krab. Het eerste gerechtje was met bloemkool, sesam, pickles en algen en het tweede gerecht was met snijbiet, knoflook en chili. We kregen beiden gerechten tegelijk, dat was wel een beetje raar. Maar wát een smaak. Dat maakte de verbazing meteen goed. De gerechtjes vulden elkaar mooi aan en ik begreep uiteindelijk wel waarom ze tegelijk op tafel kwamen. Zijn de borden geen plaatjes?

Visscherie heilbot

De 2e ronde kregen we weer 2 gerechten en nu speelde schelvis de hoofdrol. Links was een carpaccio met miso, limoen, kikkererwten en meringue met anijs en rechts was “tatjespap” met gerookte schelvis, wodka en haringeitjes. Tatjespap is een pap van karnemelk en aardappel. Dat klinkt gek, maar is echt hemels. Ik had het nog nooit gegeten. Het schijnt echt Vlaams te zijn en het smaakte goddelijk. Daar ga ik binnenkort een keer mee experimenteren.

Pieterman

Het hoofdgerecht was een stukje pieterman met oesterjus en couscous met basilicum, dragon en radijs. De pieterman is een (hele lelijke) vis die valt in de categorie bijvangst. Ze haalden in het restaurant zelfs een vissenboek uit de kast om te laten zien welke vis het was. Jammer dat hij niet vaker gegeten wordt, want hij is ontzettend lekker.

Krieken vischerie

En toen kwam het dessert. Naast garnalenkroketten, bier en chocola weten ze in België ook wat ze met kersen moeten doen. Ik heb in een paar dagen tijd meerdere desserts met krieken geproefd en deze was het allerlekkerst. Met chocola, met pistache, met ijs en met in rode wijn gemarineerde krieken. Ik ben normaal niet zo een zoetekauw, maar nu was ik om. Dit was niet normaal lekker. Jammie!

Na nog wat gedronken te hebben zijn we rond 01:00 het restaurant uitgerold en hebben we ons bed opgezocht. Wil je een keer uitgebreid en ontzettend lekker eten? Dan is de Visscherie een ontzettende aanrader!

De Visscherie

Vismarkt 8
8000 Brugge
T: 032 50330212
Website

Ontbijt

De volgende ochtend gingen we op pad om te ontbijten. Onderweg stuitten we op een gezellig plein in een zijstraat van de Zuidzandstaat (één van der grotere winkelstraten). Het zag er zo gezellig en zonnig uit dat we besloten om een poging te wagen. Dat viel absoluut niet tegen. We bestelden het basis-ontbijt voor 2 personen. Bij het ontbijt zat 2x koffie of thee, een glas verse jus, warme broodjes, kaas, ham, yoghurt en een eitje. We mochten zelf kiezen hoe ons eitje bereid moest worden. Niets hoefde en alles mocht. Als dit basis was, dan wil ik niet weten wat je allemaal bij de luxe versie krijgt. Bij Viva Sara hebben ze een uitgebreide koffie en thee kaart. Ik koos voor een Chinese witte thee. Toen de thee geserveerd werd kreeg ik er een complete uitleg bij. Superleuk! Een ontzettend fijne tent met dito service.

Viva Sara Kaffée Brugge

Zilverpand
8000 Brugge
T: 032 50667627
Website

Na het ontbijt begon het te regenen en is het niet meer droog geworden. We hadden geen zin om nat te worden en zijn naar huis gereden. Maar niet zonder de nodige biertjes in te slaan bij de supermarkt. En zo reden we rinkelend weer naar Nederland.

Houd je van geschiedenis, lekker eten, bier, terrasjes en gezelligheid? Dan moet je zeker een keer naar Brugge gaan. Brugge is niet groot, je hebt genoeg aan 2 of 3 dagen. Ideaal om een keer een weekendje weg te gaan. Houd er wel rekening mee dat je de betere restaurants moet reserveren. Wij stonden in parkeergarage Biekorf en betaalden €8 per 24-uur. Dat was op loopafstand (5 min.) van ons hotel en een stuk goedkoper dan bij de rest van de parkeermogelijkheden. Welke stad kunnen jullie me aanraden?

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

One thought on “Dagboek van een bourgondiër in Brugge

  1. Janny Wilbrink schreef:

    Leuk verhaal Lynn!
    De tatjespap ken ik niet; wel een Achterhoekse variant: karnemelksepap met (gekookte) aardappelen en sperziebonen of fijn gesneden andijvie.

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *