10 redenen waarom de markt fantastisch is.

 

Ik ben gek op de markt. Mijn moeder had vroeger een plantenkraam op de markt dus ik ben er praktisch opgegroeid. Ik vind de sfeer leuk en vind het heerlijk om rond te snuffelen om te kijken of er nog iets nieuws te ontdekken valt. Veel buitenlandse kraampjes verkopen de heerlijkste dingen. Ik kom vaak op zaterdagochtend enthousiast thuis met iets nieuws. Ook het feit dat de prijs veel lager ligt op de markt vind ik een prettige bijkomstigheid. Om mijn enthousiasme op jullie over te brengen hier 10 redenen waarom de markt fantastisch is!

  1. De viskraam. Je ruikt hem al van verre en ik kan er uren naar kijken. Een laag ijs met allerlei prachtige al dan niet hele vissen. De mooie texturen van deze zeedieren. Het lokt me uit om nieuwe dingen te proberen. Ik kan blij worden van een krab of een mooi stuk zalm. Vaak hebben ze ook minder bekende soorten vis liggen. Ik heb nog nooit iets wat ik wilde maken qua zeedieren niet kunnen vinden op de markt.
  2. De mediterraanse kraam. Olijven, hummus, kaasjes, pesto’s, verse kruiden, gedroogde vruchten, gegrilde groenten en nog veel meer. Veruit mijn favoriete kraam. Ik vind alles wat je op deze kramen kan vinden ronduit heerlijk! Gewoon de vaste prijs betalen is hier meer uitzondering dan regel; onderhandelen wordt van je verwacht. En dat terwijl de vaste prijs vaak al niet heel hoog is. Ik probeer elke week iets nieuws uit en ik vind daardoor vaak de lekkerste borrelhapjes.
  3. De vers gebrande nootjes. De heerlijke geur van gebrande nootjes in de ochtend. Je kunt me er voor wakker maken. Stiekem terwijl ik mijn pad vervolg snoepen van de nog warme nootjes uit het openstaande zakje. Vaak wel aan de prijs maar ó zo lekker en daar betaal ik dan weer graag voor.
  4. De loempiakraam. Een van mijn cheatfoodzwaktes. Ik-ben-gek-op-loempia’s. Op elke markt is er wel één te vinden en het is misschien wel één van de goedkoopste snack die je op straat kunt kopen. Vooral lekker als er de avond ervoor iets teveel wijn doorheen is gegaan.
  5. De bloemenkraam. Ja ik weet het, het heeft niks te maken met eten maar ik wordt er zo zo zooo blij van! De mooie kleuren van allerlei verschillende bloemen. Er staan altijd, mits het budget het toelaat ;), verse bloemen hier in huis. Mijn favorieten: oudroze rozen, witte lelie’s en witte boeketjes. Er zijn vaak leuke aanbiedingen en de bloemen op de markt zijn nooit duur. Vaak heb je voor minder dan €5,- een bos rozen en voor €15,- een prachtig boeketje. Aan het einde van de middag gaat vaak de prijs omlaag omdat de marktlieden van de bloemen af moeten.
  6. De groentenkraam. Je kunt het zo gek niet verzinnen qua groeten en fruit; de markt heeft het. Van kokosnoot tot pitaja en van avocado tot schorseneren je kunt hier alles krijgen. Hello Fresh! eat your heart out! Vaak staan er meerdere groentenkramen op één markt en heb je tussen deze kramen veel prijs en kwaliteit verschil. Ook hier vind je overal aanbiedingen. Vooral als je een veelvoud van iets koopt ben je goedkoper uit. En hoe lekker is het om je weg te vervolgen met een bekertje vers geperste sinaasappelsap.
  7. De kaasboer. Er zijn op alle markten verschillende kaasboeren. De kaasboer met de reguliere Hollandse broodje kaas-kazen en de kaasboer met een walhalla aan voor-bij-de-borrel-kazen. Je bent hier vaak goedkoper uit dan bij de delicatesse zaken en de kaas is kwalitatief (bijna altijd) ook gewoon goed. Mijn favoriete onderdeel van het kaaskopen: je mag alles altijd proeven. Zo wordt je uitgedaagd om nieuwe dingen te proberen.  Op de markt bij mij in de buurt is er altijd een tafel met 3 kaasjes voor €5,-. Elke week liggen hier andere kaasjes. Probeer dan maar eens niet enthousiast alles wat je lekker vindt van de tafel te rukken!
  8. De snoepkraam. Bij mij op de markt staat al zo lang ik me kan herinneren een snoepkraam die alle snoepjes uit mijn jeugd verkoopt. Ze hebben zakjes waar 12 snoepjes in zitten en die verkopen ze per 7 zakjes voor €3,-. Ik kan de markt niet aflopen zonder deze zakjes mee te nemen. Denk hierbij aan kikkers, kersen, salmiaklolly’s, zure bommen, schuimblokken, trekdroppen en nog veel meer. Ook liggen de lekkerste Belgische bonbons’s bij deze kraam voor een zacht prijsje. Als ik een etentje organiseer zorg ik altijd voor een schaaltje met van deze chocolaatjes. Ook voor traktaties voor jarige kinderen kun je hier terecht.
  9. De-die-heb-ik-nog-nooit-eerder-gezien-kraam. Dat is het leuke van de markt tov de reguliere winkels. Er verschijnt zomaar opeens uit het niets een nieuwe kraam. Met nieuwe producten die uitgeprobeerd moeten worden. Denk hierbij aan een roti kraam, een kraam met indisch eten, een nieuwe olijvenboer of een kraam met allerlei heerlijke olijfolies. De markt blijft me keer op keer verrassen.
  10. In de eerste lentezon genieten van het leven. Één van mijn ultieme geniet momenten in het leven. Een waterig lentezonnetje die voor het eerst ook echt warme geeft. Zonnebril op, zomerjas aan en genieten van al het moois dat de markt te bieden heeft. Het geeft me kriebels in mijn buik. Het weekend is begonnen. De zomer komt er aan. Vanmiddag gaan we borrelen 😉
Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.