Wenen; de enige hoofdstad ter wereld die zelf wijn maakt.

 

wenen-wijngaardenWenen is als enige hoofdstad ter wereld een zelfstandig wijndistrict. In de vroege middeleeuwen lagen de wijngaarden overal dwars door de stad. Tegenwoordig is dit niet meer het geval de wijngaarden liggen nu voornamelijk in de buitenwijken. Wenen heeft 600 hectare aan wijngaarden. Dat is vergelijkbaar met 1200 voetbalvelden. Hoewel Wenen ook rode wijnen produceert staat het vooral bekend om de mousserende en stille witte wijnen. 80% van alle wijngaarden bestaat uit witte druivenrassen zoals de Riesling, Weissburgunder, Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc en Guber Muskateller.

In Wenen vind je verschillende Heurigen. Sinds het einde van de 18de eeuw mogen de wijnboeren in Wenen in de eerste 6 weken hun eigen wijn verkopen zonder dat ze hier belasting over hoeven te betalen. Het moet wel wijn zijn van het huidige jaar. De naam ‘Heurigen’ betekent de wijn van dit jaar en de locatie waar je die drinkt is er later naar vernoemd. Nu heb je deze wijnlokalen nog steeds. Ook de regeling met de 6 belastingvrije weken bestaat nog. De Heurigen zijn nu echter een soort wijncafé’s waar je ook andere wijnen kan krijgen. Zelf ben ik hier nog nooit geweest omdat ze in de winter bijna niet in gebruik zijn. Maar als ik in de zomer nog eens terugkom ga ik ze zeker bezoeken.

In september/oktober is het in Wenen “Sturm”-Zeit. Sturm is vergist druivensap dat nog net geen wijn is. Het is lekker fris en het lijkt net limonade. Dit is een heel lekker maar ook verraderlijk drankje, het huh-alweer-een-glas-leeg gevaar is groot. Het Weense spreekwoord ‘sonst hat man den Sturm im Kopf’ zegt denk ik al genoeg.

wieninger

In Wenen ben ik een beetje verliefd geworden op de Wiener Chardonnay. In Wenen ook te vinden onder de naam Morillon. De eerste keer dat ik in aanraking kwam met deze heerlijke frisse witte wijn was tijdens onze eerste avond in Wenen. We waren die avond naar een balletvoorstelling in de staatsopera van Wenen geweest en we bleven nog even na-borrelen in het café. Omdat de voorstelling al om 19:00 begon hadden we nog niet gegeten en bestelden wat hapjes en een fles chardonnay. Niet omdat die ergens op de kaart stond maar omdat we meestal een fles chardonnay bestellen als we trek hebben in witte wijn. De wijn die toen gebracht werd was ronduit heerlijk. Lekker fris en met veel tropisch fruit. Het ging hier om de Weingut Wieninger classic Chardonnay uit 2012. Misschien was het de setting (borrelen in de staatsopera van Wenen terwijl het op de achtergrond sneeuwt *zucht*) maar dit is een wijn die ik niet snel ga vergeten.

 

broodjes staatsoper

StraussDe tweede Weense Chardonnay waar ik heel blij van werd was in het hotel waar we sliepen. Het was die dag ijskoud en we hadden een heel stuk gelopen buiten. ’s Avonds was het oudejaarsavond en één groot feest in Wenen. Omdat we graag nog even wilden douchen en ons dik wilden inpakken voor de nacht hebben we die dag in het hotel geluncht. Daar kregen we een uitstekende wijn voorgeschoteld. Het ging hier om de Weingut Muster-Gamlitz classic Chardonnay 2013. Een iets drogere maar daarnaast toch nog frisse Chardonnay. Een lekkere rokerige houtsmaak die goed past bij vette vis en gevogelte. We hebben het die middag erg gezellig gehad en voordat we het wisten waren er 2 flessen doorheen gegaan.

Mijn tip om lekkere wijn te proeven: 3 hacken magazin aan de Riemergasse. Een restaurant/café met een wijnkaart waar letterlijk honderden wijnen op staan. Het is er erg gezellig en de bediening is gastvrij. Wij zaten op één van de verwarmde banken. Hier waren we op dat moment echt aan toe gezien het feit dat het buiten -6 was. Een aanrader. We wipte binnen voor een middagborreltje maar rolden uiteindelijk om twaalf uur de tent uit. Mijn mond viel open toen ik de rekening kreeg. Zo goedkoop heb ik nog nooit ergens zo lekker gegeten en gedronken. Tip: bestel de kaasplank. http://www.zuden3hacken.at/

Gluhwein
In Wenen heb ik ook mijn liefde voor glühwein ontdekt. Ik vond het nooit zo heel lekker totdat ik die in Wenen
dronk. Uit een paddestoelen-nieuwjaarsbeker hebben we ons warm gehouden op oudejaarsavond. De glühwein was overal zelfgemaakt en dat proefde je. Wat was dat lekker zeg! De kruidige geur kwam je door de hele stad tegemoet. Oudejaarsavond wordt in Wenen buiten gevierd. De hele stad is dan buiten aan het dansen bij de vele podia door de hele binnenstad. Eten en drinken kun je bij 1 van de honderden kraampjes halen. Het is één groot volksfeest gesponsord door de stad. Behalve glühwein kon je ook overal verschillende soorten punch krijgen. Om twaalf uur klinkt de Weense wals door luidsprekers door de hele stad en gaat iedereen die dat kan walsend het nieuwe jaar in. Deze oudejaarsavond was de beste die we ooit meegemaakt hebben.

Wenen. Wat een fantastische plek. Lekker eten, nog lekkerder drinken, lieve mensen en de stad is niet te omschrijven mooi. Het heeft een plekje in mijn hart veroverd. Ik ga er zeker nog een keer terugkomen in de zomer.

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.