Recept: Pittige pompoensoep

 

Pittige pompoensoepHet is herfst. De tijd van regen, wind en kou. Maar ook de tijd van Sinterklaas, Sint Maarten, pompoen, paddenstoelen en pastinaak. Ik ben fan van alle seizoenen. Elk seizoen heeft iets moois. Zo vind ik het heerlijk om binnen zitten met kaarsjes aan terwijl het buiten stormt en de regen op de ruiten tikt. Voor mij is de herfst begonnen zodra de eerste pompoenen op de markt komen. Toen ik vorige week de eerste pompoenen zag verschijnen moest en zou ik pompoensoep maken. Ik was er helemaal klaar voor, toen ik erachter kwam dat ik was vergeten om slagroom te kopen. Dat werd improviseren. Ik had in de koelkast nog een pakje kokosmelk staan en besloot een pompoensoep met Aziatische invloeden te maken. Geen verkeerde combinatie. Het resultaat was een pittige pompoensoep waar je het vanzelf weer warm van krijgt.

Ingrediënten pittige pompoensoep voor 2 personen

500 gram pompoen
100 gram wortels
1 chilipeper
2 cm gember
1 liter kippenbouillon
75 ml kokosmelk
2 sjalotjes
1 eetlepel gedroogde koriander
1 theelepel serehpoeder
Een halve theelepel gedroogde chilipoeder
1 flinke teen knoflook
50 gram roomboter
Een snuf zout

Verhit 50 gram roomboter in een hoge pan. Versnipper de sjalotjes, de chilipeper en knoflook. Schil 2 centimeter gember en rasp het fijn. Doe de knoflook en sjalotjes bij de boter in de pan en bak tot ze glazig zien. Snijd de pompoen en wortels in kleine stukjes. Doe de pompoen en de wortels bij de sjalot en knoflook. Roer de koriander, de gember en het serehpoeder door de pompoen en wortels. Laat de groenten 4 minuten stoven. Giet de kippenbouillon over de groenten heen en breng aan de kook. Kook tot de pompoen en wortels gaar zijn.

Pureer alle ingrediënten. Voeg de kokosmelk, de gedroogde chilipeper en de zout in kleine beetjes tegelijk toe. Proef of de soep op smaak is. Voeg eventueel meer van de ingrediënten toe.

Schenk de pittige pompoensoep in een kom of diep bord. Doe een beetje kokosmelk op een lepel. Druppel de kokosmelk in cirkels over de soep. Zo ontstaat een mooie tekening. Garneer de pittige pompoensoep met een beetje gedroogde koriander en chilipeper. Serveer met versgebakken brood.

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *