Kerstrecept: Knolselderijsoep met cranberrychutney en eendenborst

 

Knolselderijsoep met cranberrychutney en eendenborstEigenlijk was het helemaal niet de bedoeling dat ik cranberrychutney zou combineren met knolselderijsoep. Op zondagmiddag maak ik meestal een pan soep voor de volgende dag. Zo ook afgelopen zondag. Naast de soep had ik ook een pan cranberrychutney op het vuur staan. We zouden die avond gevulde kwartel eten en dat vind ik lekker met cranberrychutney. Omdat ik de knolselderijsoep een beetje vlak van smaak vond proefde ik hem voor de grap in combinatie met een beetje cranberrychutney. Een combinatie die nog goed bleek te passen ook. Wat een goede combinatie zeg. Het zoete van de cranberrychutney combineert goed met het zoute van de eendenborst en de kruidige salie. De knolselderijsoep met cranberrychutney en eendenborst is een perfect soepje om een diner mee te beginnen.

Ingrediënten knolselderijsoep met cranberrychutney en eendenborst voor 3 of 4 personen

1 knolselderij
1 sjalotje
1 teentje knoflook
Ongeveer 7 saliebladeren
4 plakjes eendenborst per persoon
50 gram boter
75 ml room
150 gram cranberries
3 eetlepels suiker
1 kaneelstokje
Een halve citroen
150 ml water
Peper en zout

Begin met het maken van de cranberrychutney. Breng ongeveer 150 ml water, 3 eetlepels suiker, citroenrasp en een kaneelstokje aan de kook. Zet het vuur laag en doe de cranberry’s bij het suikerwater. Laat de cranberrychutney een half uurtje pruttelen.

Versnipper de sjalot en pers de knoflook. Schil de knolselderij en snijd hem in blokjes. Smelt de roomboter in een hoge pan. Doe de sjalot en de knoflook bij de boter en fruit tot het glazig ziet. Scheur de saliebladeren in stukjes. Doe de knolselderij en de salie bij de sjalot en de knoflook. Strooi een beetje peper en zout over de knolselderij. Bak de inhoud van de pan zachtjes aan tot de knolselderij begint te kleuren. Doe de kippenbouillon bij de knolselderij, ui, salie en knoflook en breng aan de kook. Kook de knolselderij in ongeveer een kwartier gaar.

Pureer de knolselderijsoep met een staafmixer tot een egale massa. Voeg een beetje room toe. Maak de soep op smaak met peper en zout. Grill de plakjes gerookte eendenborst. Snijd de eendenborst in reepjes.

Leg een paar reepjes gerookte eendenborst onderin een soepkom of diep bord. Schenk de soep over de eendenborst. Druppel een beetje cranberrychutney over de soep en maak af met versgemalen peper. Garneer de knolselderijsoep met cranberrychutney en eendenborst eventueel met een paar saliebladeren.

De knolselderijsoep met cranberrychutney en eendenborst is lekker in combinatie met versgebakken brood of een crostini. Ook lekker om de eendenborst te vervangen door uitgebakken parmaham.

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.