Recept: Broodje bavette met balsamico

 

Broodje bavette met balsamicoVandaag is het tijd voor een superlekker broodje. Het broodje bavette met balsamico is gebaseerd op het Italiaanse gerecht: tagliata. Tagliata betekent eigenlijk niks meer dan “gesneden”. En dat is ook precies wat het is. Op houtskool gegrild rundvlees in combinatie met rucola, Parmezaanse kaas en, het belangrijkste, balsamico-azijn. Het vlees wordt eerst in dunne plakjes gesneden en daarna bestrooid met grof zeezout. Vervolgens wordt het bestrooid met balsamico-azijn en Parmezaanse kaasvlokken. Meestal wordt er gebruik gemaakt rib-eye. Ik gebruikte bavette. Bavette is in Nederland een tijd lang vrij weinig gebruikt in de keuken. En dat terwijl het zo lekker is. Bavette zit bij de koe om de vang. Doordat dit stukje vlees hard heeft moeten werken is het supermals en vol van smaak. Omdat de structuur van bavette daardoor wel iets grover is werd het tot voor kort vooral gebruikt voor gehakt of stoofvlees. Zonde. Want die smaak. Zo lekker! Ik maakte het broodje bavette met balsamico afgelopen zondag. Ik gaf de helft van de broodjes aan Douwe mee naar honkbal en de andere helft at ik lekker zelf op. Een lekker verwenbroodje voor echte vleesliefhebbers!

Ingrediënten 3 keer broodje bavette met balsamico

3 ciabattabroodjes (of 1 grote)
250 gram bavette
75 gram rucola
40 gram Parmezaanse kaasvlokken
Een scheutje goede kwaliteit balsamico-azijn
1 theelepel knoflookpoeder
Peper uit de molen
Zeezout

Laat de bavette op kamertemperatuur komen. Dep het vlees droog met een stukje keukenpapier. Kruid de bavette aan beide kanten met peper, zout en knoflookpoeder. Verhit de grill, of nog beter, de barbecue. Bak de bavette 3 minuten aan beide kanten. Het vlees wordt dan medium-rare. Houd je van minder rood vlees? Bak dan het vlees iets langer. Wikkel de bavette in met aluminiumfolie en laat het een paar minuten rusten. Snijd de bavette dwars op de draad in dunne plakjes.

Meng de rucola met een scheutje balsamico-azijn, peper en zout. Proef of de sla op smaak is. Snijd de ciabatta’s open. Beleg de ciabatta met een handje rucola. Leg een paar plakjes bavette op de rucola. Bestrooi met de Parmezaanse kaasvlokken. Maak het broodje af door een beetje balsamico over het vlees heen te druppelen.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *