Recept: Pasteitjes met paddenstoelen en kip

 

Pasteitjes met paddenstoelen en kipIk woon tegenover de supermarkt. Als ik boodschappen moet doen ren ik meestal even heen en weer naar de overkant. Vaak met niet meer dan wat geld of mijn pinpas in mijn zak. Zo ook afgelopen week. Snel laadde ik mijn mandje vol en ging ik naar de kassa. “Mevrouw, mag ik uw legitimatie even zien?” hoorde ik de kassajuffrouw zeggen. Omdat ik dacht dat ze een grapje maakte begon ik te lachen. Ze bleef echter volhouden en begon zelfs een beetje boos te kijken. Ik kreeg de fles Chardonnay die ik wilde kopen voor mijn paddenstoelen niet mee zonder mijn legitimatiebewijs. En die had ik niet bij me. Dikke pech dus. Ik zie er blijkbaar erg jong uit. Lucky me! Behalve in dit geval. Gelukkig had ik thuis nog een bodempje van één van mijn exclusievere wijnen staan. Eigenlijk wilde ik daar niet mee koken. Maar nood breekt wet en toen moest ik die maar gebruiken voor de pasteitjes met paddenstoelen en kip. Mijn paddenstoelen hebben nog nooit zo lekker gesmaakt. Maar dat mag ook wel als ze afgeblust zijn met een Pouilly Fuissé. De pasteitjes met paddenstoelen en kip zijn lekker herfstig en smaken heerlijk tijdens de lunch, brunch of voorgerecht.

Ingrediënten 4 pasteitjes met paddenstoelen en kip

350 gram kipfilet
4 plakjes bladerdeeg op basis van roomboter
200 gram paddenstoelen (ik gebruikte kastanjechampignons, shiitake en oesterzwammen)
10 gram gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood)
2 sjalotjes
2 teentjes knoflook
Een flinke scheut droge witte wijn (ik gebruik meestal chardonnay)
125 ml room
2 eetlepels bloem
Een paar takjes platte peterselie
75 gram boter
1 ei

Vul een schaaltje met kokend water. Leg het eekhoorntjesbrood in het water en laat 20 minuten wellen. Breng de bouillon aan de kook. Leg de kipfilet in de bouillon en kook in 6-8 minuten gaar. Haal de kip uit de bouillon en laat het afkoelen.

Scheur de kip in reepjes. Versnipper de sjalotjes en pers de knoflook. Hak de paddenstoelen fijn. Smelt de boter in een hapjes- of koekenpan. Doe de sjalot en de knoflook bij de boter en fruit tot het glazig ziet. Doe de paddenstoelen en de kip bij de sjalot en de knoflook. Bak de paddenstoelen en de kip 3 minuten mee. Bestrooi de paddenstoelen met bloem en bak, al roerend, een paar minuten mee. Giet de wijn en de room over de paddenstoelen en laat een paar minuten pruttelen zodat er een saus ontstaat.

Haal het eekhoorntjesbrood uit het water en hak het fijn. Hak de peterselie fijn. Voeg een handje peterselie en het eekhoorntjesbrood toe aan de rest in de pan. Laat de paddenstoelensaus nog een paar minuten pruttelen en maak af met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel het paddenstoelenmengsel over 4 ovenbestendige schaaltjes. Dek de schaaltjes af met een plakje bladerdeeg. Kluts het eitje los en smeer het bladerdeeg ermee in. Prik een paar gaatjes in de bladerdeegdakjes en schuif de pasteitjes met paddenstoelen en kip in de oven. Bak de pasteitjes in 15 tot 20 minuten gaar. De pasteitjes met paddenstoelen en kip zijn klaar als het bladerdeeg goudbruin en knapperig is.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *