Recept: Pasteitjes met kipsaté

 

Pasteitjes met kipsatéEr zijn van die dagen dat ik ontzettend kan verlangen naar kipsaté. Malse kip met een dikke laag satésaus, gefrituurde uitjes en kroepoek. De geur alleen al doet me watertanden. Meestal eet ik eerst de kip op en dip daarna de satésaus weg met de kroepoek. Ik houd er zo van! Afgelopen donderdag ging ik met mijn moeder shoppen en lunchen in Utrecht. Toen we een restaurantje binnen liepen en ik de andere gasten saté zag eten wist ik al wat ik wilde bestellen. Helaas stond er op de menukaart alleen maar saté van de haas. Ook erg lekker, maar ik ben allergisch voor varkensvlees. Het was dus geen verstandig idee om dat te bestellen. Gelukkig stonden er nog meer lekkere dingen op de menukaart en heb ik uiteindelijk gesmuld van een heerlijke salade met kip tandoori. De craving naar een lekkere kipsaté bleef echter wel. Dus toen ik thuis kwam ben ik zelf maar aan de slag gegaan. Ik besloot kleine broodjes te maken met een vulling van kip en satésaus. Om de vulling een beetje knapperig te maken voegde ik taugé toe. Dat bleek een goed idee te zijn. De mister heeft de kom met vulling serieus uit zitten lepelen. Malse kip, kruidige satésaus en knapperige taugé in een pasteitje. De pasteitjes met kipsaté zijn lekker om te serveren tijdens de borrel, een verjaardag of ander feestje. Mijn verlangen is inmiddels gestilt. Op naar de volgende craving!

Ingrediënten voor 10 pasteitjes met kipsaté

1 kipfilet van ongeveer 150 gram
1 sjalot
1 teen knoflook
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel gemalen citroengras
2 theelepels suiker
Een flinke scheut ketjap manis
3 eetlepels pindakaas (ik gebruikte Calvé)
1 theelepel sambal badjak
1 liter kippenbouillon
1 ei
Ongeveer 280 gram vers bladerdeeg op rol
Een scheutje olie om in te bakken

Breng de kippenbouillon aan de kook en leg de kipfilet erin. Kook de kipfilet in ongeveer 10 minuten gaar. Zet de kipfilet aan de kant en laat hem even afkoelen.

Versnipper de sjalot en pers de knoflook. Verhit een beetje olie in een steelpan en fruit de sjalot en knoflook tot het glazig ziet. Doe de suiker bij de ui en knoflook en laat het smelten. Doe de pindakaas, ketjap, gemalen citroengras, gemberpoeder en sambal badjak in de steelpan en roer alles door elkaar. Zet het vuur laag en laat de pindasaus even pruttelen. Proef of de pindasaus op smaak is en voeg eventueel meer van de ingrediënten toe.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de kipfilet in stukjes. Doe de kipfilet, pindasaus en taugé bij elkaar in een kom en roer alles door elkaar. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Rol het bladerdeeg uit en steek er met een ronde steekvorm cirkels uit. Leg de cirkels op het bakpapier. Leg op elke cirkel een eetlepel van de kipsaté. Vouw de deegcirkels dicht en druk aan met de bolle kant van een theelepel. Kluts het eitje los en besmeer de pasteitjes met kipsaté met ei. Schuif de bakplaat in de oven en bak de pasteitjes met kipsaté in 20 tot 30 minuten gaar.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *