Recept: Lamsspiezen met yoghurtsaus

 

Lamsspiezen met yoghurtsausEen paar weken geleden maakte ik een tajine met lamsvlees, kaneel en gedroogde pruimen. Ik kocht toen een hele lamsschouder die ik door de slager in stukken liet snijden. Bij elkaar was het 2,5 kilo vlees. Natuurlijk maakte ik die niet in één keer klaar. De ene helft gebruikte ik voor de tajine en de andere helft stopte ik in de vriezer. Het was eigenlijk de bedoeling dat ik deze lamsspiezen met yoghurtsaus zaterdag zou klaarmaken. Ik was alleen zo stom geweest om het vlees ’s ochtends pas uit de vriezer te halen. Toen ik wilde beginnen met koken was het vlees nog niet eens voor de helft ontdooit. Het had natuurlijk de avond ervoor al uit de vriezer gemoeten. We besloten het vlees toen maar afgedekt in de koelkast te leggen om de volgende dag gebruiken. Uiteindelijk hebben we die avond sushi besteld. Toen het vlees de volgende dag ontdooit was heb ik de lamsspiesen met yoghurtsaus. De lamsspiesen zijn makkelijk om te maken, snel klaar en toch vol van smaak. Een aanrader voor tijdens de paasdagen!

Ingrediënten lamsspiezen met yoghurtsaus voor 2 personen

500 gram lamsschouder of lamsbout
1 teen knoflook
2 cm gember
1 chilipeper
1 theelepel kerriepoeder
1 theelepel kaneelpoeder
1 eetlepel honing
50 ml sterke runderbouillon
100 ml yoghurt
Een halve limoen
Een paar takjes munt
Peper en zout
Olie om in te bakken
Naanbrood
Eventueel sesamzaadjes, rode ui en verse munt om te garneren

Snijd het lamsvlees in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Rijg het vlees aan een satéprikker of spies. Bestrooi de spiesen met peper en zout. Pers de teen knoflook en rasp de gember. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en versnipper hem. Verhit een beetje olie in een braad- of hapjespan. Bak de lamsspiezen in 8 minuten aan alle kanten bruin. Voeg de knoflook, gember en chilipeper toe en roer alles door elkaar. Voeg de kerriepoeder, kaneelpoeder en honing toe aan de rest. Roer alles nogmaals door elkaar. Als het goed is beginnen de lamsspiezen nu heerlijk te ruiken. Giet de runderbouillon over de lamsspiesen heen en laat het 5 minuten pruttelen. Schep elke minuut een beetje runderbouillon over de lamsspiesen heen. Maak de lamsspiezen af door ze 10 minuutjes onder de grill in de oven te zetten.

Rasp de schil van een halve limoen. Doe de yoghurt in een schaaltje. Voeg de limoensap, limoenrasp, peper, zout en een handje munt aan de yoghurt toe. Roer alles goed door elkaar. Proef of de yoghurtsaus op smaak is. Voeg, indien nodig, meer van de ingrediënten toe.

Leg de lamsspiezen op het naanbrood. Giet een beetje yoghurtsaus over de lamsspiesen heen. Serveer met rode ui, verse munt en sesamzaadjes. Extra lekker om de lamsspiezen met yoghurtsaus in plaats van in de pan op de barbecue klaar te grillen.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *