Hertenbiefstuk met rode wijnsaus

Recept: Hertenbiefstuk met pastinaakpuree en rode wijnsaus

 

Hertenbiefstuk met pastinaakpuree en rode wijnsausDeze hertenbiefstuk met pastinaakpuree en rode wijnsaus is een échte klassieker. En terecht, want de combinatie van hertenvlees, pastinaak en rode kool is superlekker. Helemaal als je hem afmaakt met een zoete rode wijnsaus. Het ademt één en al kerst uit. Is het geen plaatje? Het geheim van dit mooie bordje is de gefrituurde pastinaak. Ik vind het zelf erg lekker als een hoofdgerecht ook iets krokants heeft. Dat geeft het eten net dat beetje extra. Al draagt de saus daar natuurlijk ook aan bij. Wil je een mooie verbinding maken tussen de wijn en het gerecht? Maak de rode wijnsaus dan met de wijn die je ook bij het gerecht schenkt. Kies voor een mooie en kruidige rode wijn. Bijvoorbeeld een Spätburgunder (een Duitse Pinot Noir) of mooie Bordeaux. Wel even proeven tijdens het koken natuurlijk. Je moet tenslotte wel weten hoe het wijntje smaakt. Je hebt hem verdiend!



Ingrediënten hertenbiefstuk met pastinaakpuree en rode wijnsaus voor 4 personen

4 hertenbiefstukken van ongeveer 150 gram
2 eetlepels roomboter om in te bakken
4 porties rode kool met appeltjes

Voor de rode wijnsaus

200 ml kalfsfond
400 ml rode wijn
1 eetlepel balsamico-azijn
2 sjalotjes
1 teen knoflook
Een paar takjes tijm
2 laurierblaadjes
125 gram ijskoude boter + een klontje om in te bakken
Peper en zout

Voor de pastinaak

4 pastinaken (je gebruikt een halve pastinaak om te frituren)
4 kruimige aardappels
200 ml volle melk of room
Een snuf nootmuskaat
Olie om in te frituren
Peper en zout
Hertenbiefstuk met pastinaakpuree en rode wijnsaus

Schil de aardappels en pastinaak (houd een halve apart) voor de puree en snijd het in stukken. Kook de aardappel en pastinaak in ruim water met peper en zout gaar. Giet de pan af en stamp fijn. Roer de melk of room door de aardappels. Maak af met peper, zout en nootmuskaat.

Snijd een halve pastinaak in sliertjes. Dit gaat het makkelijkst met een dunschiller. Verhit een laagje zonnebloemolie in een pan met dikke bodem. Frituur de pastinaaksliertjes knapperig en laat uitlekken op een stuk keukenpapier.

Snijd de boter voor de rode wijnsaus in kleine blokjes. Zet de blokjes boter in de koelkast. Versnipper de sjalotjes en de knoflook. Smelt een eetlepel boter in een steelpan. Doe de sjalot en de knoflook bij de boter en bak tot het glazig ziet. Doe de tijm en laurier in de pan en giet de rode wijn eroverheen. Giet de kalfsfond en de balsamico in de pan en laat 10 minuten pruttelen op laag vuur.

Zeef de rode wijnsaus. De inhoud van de zeef kun je weggooien. Verhit de rode wijnsaus. Haal de ijskoude boter uit de koelkast en roer het door de saus. De saus wordt nu als het goed is dikker.

Dep de hertenbiefstuk droog en bestrooi beide kanten met peper en zout. Smelt 2 eetlepels roomboter in een koekenpan en laat het uitbruisen. Leg de hertenbiefstuk in de pan en bak aan beide kanten 2-3 minuten. Haal de biefstukken uit de pan en wikkel in aluminiumfolie. Laat het vlees een paar minuten rusten.

Schep 1 of 2 eetlepels pastinaakpuree op een bord. Snijd de hertenbiefstuk in plakjes. Leg de plakjes op de aardappelpuree. Maak af met rode kool, knapperige pastinaak en rode wijnsaus. Garneer de hertenbiefstuk met pastinaakpuree en rode wijnsaus eventueel met fijngehakte peterselie.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *