Recept: Kalfsgehaktballetjes in Italiaanse tomatensaus

 

Kalfsgehaktballetjes in Italiaanse tomatensausEindelijk hangt de lente in de lucht. De zon laat zich steeds vaker zien en het is ’s avonds steeds langer licht. Ik kijk nu al uit naar de terrasjes, barbecues en het luieren in de zon. Vanmorgen heb ik onwijs genoten (met mijn nieuwe zonnebril!) van het ochtendzonnetje op de pont. Ik kan daar zo vrolijk van worden. Alsof ik aan het ontwaken ben uit een winterslaap. Met de verandering van het weer verandert ook onze manier van eten. Ik krijg in de lente en zomer meer trek in lichte gerechtjes, hapjes en salades. Deze kalfsgehaktballetjes in Italiaanse tomatensaus zijn lekker zomers. Doordat je de gehaktballetjes stooft in de Italiaanse tomatensaus worden ze lekker zacht. De kalfsgehaktballetjes in Italiaanse tomatensaus zijn lekker om te dippen met brood of in combinatie met pasta. Mochten er kinderen mee-eten kun je de wijn gewoon weglaten!

Ingrediënten kalfsgehaktballetjes in Italiaanse tomatensaus voor 3 of 4 personen

500 gram kalfsgehakt
500 gram gezeefde tomaten (passata di pomodoro)
2 beschuitjes
1 ei
1 courgette
Een paar takjes oregano
Een paar takjes tijm
10 blaadjes basilicum
100 gram Parmezaanse kaas
2 sjalotjes
2 teentjes knoflook
Een scheut droge witte wijn
1 eetlepel tomatenpuree
Een scheutje olijfolie om in te bakken
Een eetlepel roomboter om in te bakken
Peper en zout

Verkruimel de beschuitjes en rasp 40 gram van de Parmezaanse kaas. Hak de helft van de oregano fijn en versnipper een sjalot. Doe het gehakt, de verkruimelde beschuitjes, de sjalot, de Parmezaanse kaas, oregano en een beetje peper en zout bij elkaar in een grote kom of schaal. Kluts het ei los en doe het beetje bij beetje bij het gehakt. Let op dat het gehakt niet te nat wordt. Kneed en vorm het gehakt in balletjes ter grootte van een pingpongbal.

Verhit een flinke scheut olie en een eetlepel roomboter in een braadpan. Bak de balletjes rondom bruin. Schep de balletjes uit de braadpan en zet ze apart. Maak de aanbaksels los met een spatel. Versnipper de tweede sjalot en pers de knoflook. Snijd de courgette in kleine blokjes. Hak de basilicum, tijm en de rest van de oregano fijn. Verhit nog een beetje olijfolie in dezelfde braadpan en fruit de sjalot, courgette en knoflook tot de sjalot glazig ziet. Doe de tomatenpuree bij de knoflook, courgette en sjalot en bak het een paar minuutjes mee. Blus de tomatenpuree af met een flinke scheut droge witte wijn. Doe de gezeefde tomaten, de kruiden en een beetje zwarte peper bij de rest in de pan en roer alles goed door elkaar. Leg de kalfsballetjes in de tomatensaus en laat alles twintig minuten pruttelen op laag vuur.

Maak de kalfsgehaktballetjes in Italiaanse tomatensaus af met een beetje Parmezaanse kaas en rucola. Lekker in combinatie met pasta of brood.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *