Recept: Kabeljauw uit de oven met citroensaus

 

Kabeljauw uit de oven met citroensausVoordat ik Douwe leerde kennen at ik bijna nooit vis. Thuis waren we echte vleeseters. Er was geen dag dat er geen vlees op tafel kwam. Vis stond daarentegen maar heel sporadisch op het menu. Dat is nu wel anders. Douwe is gek op vis en maakt het vaak klaar. Ook in restaurants bestelt hij graag een gerecht met vis. Daardoor ben ik vis steeds meer gaan waarderen en kan ik met zekerheid zeggen dat ik alle vis lekker vind. Er staat nu regelmatig vis op het menu en je kunt me wakker maken voor oesters, inktvis en schelpdieren. Mijn favoriete vis om zelf mee aan de slag te gaan is kabeljauw. Je kunt er ontzettend veel mee, (bijna) iedereen vindt het lekker en het smaakt heerlijk bij allerlei sausjes. En als echte “sauzenvrouw” vind ik dat natuurlijk bijzonder prettig. Dit keer maakte ik een citroensaus met dille bij de kabeljauw. Romig en lekker fris. Precies wat een witvis nodig heeft. De kabeljauw uit de oven met citroensaus is lekker op warme en zonnige dagen. Fris, niet zwaar op de maag en bijzonder lekker. Geloof mij, hier overtuig je zelfs de hardnekkigste niet-vis-eters mee!

Ingrediënten kabeljauw uit de oven met citroensaus voor 2 personen

2 stukje kabeljauw van ongeveer 150 gram
3 citroenen
3 teentjes knoflook
3 eetlepels (ongezouten) roomboter
200 ml kook- of slagroom
100 gram Parmezaanse kaas
Een paar takjes dille
Eventueel een beetje maïszena
Peper uit de molen
Een snuf zeezout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrooi de kabeljauw aan beide kanten met peper en zout. Leg de kabeljauw in een ovenschaal. Snijd een citroen in plakjes. Leg de plakjes citroen op de kabeljauw en schuif de ovenschaal in de oven. Bak de kabeljauw in 20 minuten gaar.

Pers de teentje knoflook en rasp de schil van 2 citroenen. Hak de dille fijn. Smelt de roomboter in een steelpan. Doe de knoflook bij de boter en fruit het even mee. Doe de geraspte citroenschil, het sap van de citroenen, de dille en een beetje peper uit de molen bij de boter. Rasp de Parmezaanse kaas. Doe de room en de Parmezaanse kaas beetje bij beetje in de pan. Als het goed is wordt de saus nu iets dikker. Blijft de saus te vloeibaar? Meng een eetlepel maïzena met 2 eetlepels warm water en roer het door de saus. De saus wordt dan vanzelf dikker.

Leg de kabeljauw op een bord. Giet de citroensaus over de kabeljauw. Maak de kabeljauw uit de oven met citroensaus af met peper uit de molen en een paar takjes dille.

De kabeljauw uit de oven met citroensaus is extra lekker in combinatie met krokante aardappelwedges uit de oven of gepofte krieltjes.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *