Recept: Kabeljauw met een korstje

 

Kabeljauw met een korstjeAfgelopen donderdag gingen Douwe en ik eten bij een vriend van ons. Er was die avond wel een voorwaarde. Ik moest koken. Hadden Douwe en de vriend samen bekokstoofd. Enerzijds omdat er voetbal op tv was en anderzijds omdat ik, aldus de mannen, het beste kan koken van de drie. Gelukkig vind ik het helemaal niet erg om in de keuken te staan. Daar hadden de mannen ook op gegokt denk ik. Ik streek over mijn hart en ging aan de slag. Omdat we alledrie druk waren op ons werk kwamen we pas om half 8 thuis. Gelukkig had ik de boodschappen de dag ervoor al in huis gehaald. Zo kon ik meteen aan de slag. Ik maakte deze kabeljauw met een korstje. Een baconkorstje om precies te zijn. Tja.. voetbal en bier.. daar past bacon natuurlijk perfect bij. Eet je liever geen (varkens)vlees? Je kunt de bacon ook prima weglaten. Door de knoflook en sjalot is het korstje evengoed vol smaak. De kabeljauw met een korstje is makkelijk, snel klaar en ontzettend lekker. Iedereen kan dit maken. Zelfs de grootste kluns in de keuken. De volgende keer zijn de mannen aan zet.     

Ingrediënten kabeljauw met een korstje voor 4 personen

4 kabeljauwhaasjes of -filet van ongeveer 200 gram
2 sjalotjes
2 tenen knoflook
150 gram baconreepjes
150 gram panko (Japans broodkruim)
Een paar takjes peterselie
Een flinke klont boter (20 gram)
Peper en zout

Verhit een steel- of koekenpan. Doe de baconreepjes in de pan en bak ze uit tot ze krokant en donkerbruin zijn. Laat de baconreepjes drogen op keukenpapier.

Versnipper de sjalotjes en pers de teentjes knoflook. Hak de peterselie fijn. Smelt de boter in een steelpan. Fruit de sjalot en knoflook tot het glazig ziet. Doe de panko, bacon en peterselie in de pan en roer alles door elkaar. Maak af met peper en (een klein beetje) zout.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrooi de kabeljauw aan beide kanten met peper en zout. Leg de kabeljauw in een ovenschaal. Bedek de vis met een flinke laag baconkruim. Schuif de ovenschaal in de oven en bak in 20 minuten gaar.

De kabeljauw met een korstje is lekker in combinatie met frietjes, aardappelpuree en zelfs stamppot. Ik serveerde de kabeljauw in combinatie met rucolastamppot.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.