Recept: Dorade uit de oven met citroen en venkel

 

Dorade uit de oven met citroen en venkelAfgelopen dinsdag maakte ik deze dorade uit de oven met citroen en venkel klaar. de week ervoor zaten we nog op het strand van Torreilles (in de buurt van Perpignan). Het was laatste dag en we wilden onze vakantie op het strand afsluiten. Dat viel niet tegen. Het was heerlijk weer, we zaten bij een fijne strandtent en we hadden alleen maar locals om ons heen. Het strand en de strandtent was ons aangeraden door de eigenaren van de bed & breakfast waar we sliepen en achteraf waren we blij dat we hun tip hebben opgevolgd. We hebben de hele dag heerlijk gezwommen, liggen bakken en het eten was fantastisch. Als lunch aten we dorade in combinatie met een frisse rosé en ’s avonds sloten we de dag af met heerlijke tapas. Ik kon me geen betere laatste dag bedenken. Mocht je een keer in de buurt zijn dan is club Maya zeker een aanrader. Om het gevoel van vorige week een beetje terug te halen besloot ik zelf aan de slag te gaan. Ik haalde 2 mooie dorades op de markt en dook de keuken in. We hadden flink wat rosé uit de streek meegenomen (de rosé uit de Roussillon is echt heerlijk) dus we konden zelfs dezelfde wijn drinken als vorige week. Voor heel even waren we terug op het strand van Torreilles. Gordijnen dicht, zodat we de regen niet konden zien, en proosten maar. Het leven is mooi. 

Ingrediënten dorade uit de oven met citroen en venkel voor 2 personen

2 dorades (vraag bij de visboer of ze de vis schoon willen maken, maar de kop willen laten zitten)
2 venkelknollen
1 ui
2 teentjes knoflook
Een bosje peterselie
Een paar takjes tijm
2 citroenen
Een scheutje olie om in te bakken
Peper en zout

Versnipper de ui en pers de knoflook. Snijd de venkel in dunne plakjes. Verhit een beetje olie in de pan. Fruit de helft van de ui en de knoflook tot het glazig ziet. Doe de venkel in de pan en bak het een paar minuten mee. Besprenkel met het sap van een halve citroen en een beetje peper en zout. Schep de venkel uit de pan en leg het in een ovenschaal.

Fruit de andere helft van de knoflook en ui in dezelfde pan. Rasp de schil van een citroen. Hak de peterselie fijn. Doe de peterselie en de geraspte citroenschil bij de ui en knoflook en roer het door elkaar. Blus af met het sap van een halve citroen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de dorades aan beide kanten 3 keer in. Snijd de overgebleven citroen in plakken. Bestrooi de buikholte van de vis met peper en zout. Leg een paar plakken citroen en wat takjes tijm in de buikholte. Leg de dorades op de venkel. Besmeer de vis met het ui-knoflook-peterselie mengsel. Schuif de ovenschaal in de oven en bak de dorade in 20-30 minuten gaar. Hoe lang de dorade precies in de oven moet, hangt af van de grootte van de vis. Mijn dorade was in 25 minuten klaar. Check vanaf 20 minuten even hoe ver hij is en houd hem daarna goed in de gaten.

Serveer de dorade uit de oven met citroen en venkel in combinatie met brood en alioli of gebakken aardappels. Ook lekker om de venkel te vervangen door aardappels.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *