Recept: Zoete aardappelsoep met pit

 

Zoete aardappelsoepDeze zoete aardappelsoep staat eigenlijk al een tijdje online. Ik maakte hem vorig jaar toen mijn ouders thuis kwamen na een maand rondtrekken in Nepal. Ze hadden erg lang in het vliegtuig gezeten en kwamen thuis rond etenstijd. Hoe fijn is het dan als het eten al voor je klaar staat. Omdat ik toentertijd nog geen goede camera had, maakte ik de foto’s van de gerechten met mijn telefoon. Soms schaam ik me een beetje als ik de foto’s bij de wat oudere recepten terugzie. Om de oudere foto’s van de gerechten weg te werken zet ik nu regelmatig wat oudere recepten opnieuw online. Ik maak de gerechten opnieuw, zet het gerecht goed op de foto en voeg eventueel wat verbeteringen toe aan de recepten. Toen ik deze zoete aardappelsoep vorige week opnieuw maakte proefde ik weer hoe lekker hij was en kan ik jullie zeker aanraden om hem een keer te maken. Een fijn soepje voor een maandag als deze.

Ingrediënten zoete aardappelsoep met pit voor 2 personen

2,5 zoete aardappel
1 sjalot
2 teentjes knoflook
1 rode chili peper
1 limoen
750 ml groente of kippenbouillon
2 centimeter gember
200 ml kokosmelk
1/2 theelepel karwijzaad
1/2 theelepel komijnzaad
Een paar bladjes munt
Een paar takjes koriander
Een handje cashewnoten
Peper uit de molen
Olijfolie

Schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes. Versnipper de sjalot en pers de teentjes knoflook. Rasp de gember, verwijder de zaadjes van de chilipeper en snijd hem in kleine stukjes. Houd je van pittig? Laat dan de zaadjes zitten. Verhit een beetje olijfolie in een (soep)pan. Fruit de sjalot, de gember, de knoflook en de chilipeper tot het glazig ziet. Doe de zoete aardappel in de pan en bak het 2 minuten mee. Giet de bouillon over de aardappels en breng aan de kook. Kook tot de aardappels gaar zijn.

Pureer de aardappel en de andere ingrediënten met een staafmixer. Giet beetje bij beetje wat kokosmelk en het limoensap bij de soep. Hak de munt fijn en doe dit samen met het karwijzaad en de gemalen koriander in de pan. Proef de soep goed. Voeg, indien nodig, meer van de ingrediënten toe. Meng met de staafmixer.

Giet een beetje zoete aardappelsoep in een diep bord of soepkom. Hak wat koriander en cashewnoten fijn en strooi dit over de soep. Maak af met een beetje peper uit de molen.

De zoete aardappelsoep is lekker als lichte avondmaaltijd, voorgerecht, lunch of tussendoor. Ik heb van de soep genoten, ik hoop jullie ook!

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *