tarte tatin met paddenstoelen

Recept: Tarte tatin met paddenstoelen

 

tarte tatin met paddenstoelenDeze tarte tatin met paddenstoelen aten wij bij de rosbief met rozemarijn en knoflook. Ik maakte voor het eerst een rosbief klaar en had die dag een hele dag in de keuken gepland. Omdat ik die dag toch al allerlei nieuwe dingen aan het uitproberen was, werkte ik dit idee ook meteen uit. Ik was er tijdens het maken van deze tarte tatin met paddenstoelen niet helemaal zeker van of hij zou lukken. Geloof mij, bij mij lukt ook niet alles in één keer. Deze tatin pakte gelukkig goed uit. Weer eens iets anders dan de bekende bladerdeegbakjes met paddenstoelenragout! De tarte tatin met paddenstoelen is lekker als vegetarisch hoofdgerecht of als bijgerecht in combinatie met een mooi stuk vlees. Ook leuk om kleinere versies te maken en als voorgerecht te serveren. 



Ingrediënten tarte tatin met paddenstoelen voor 2 personen

150 gram gemengde paddenstoelen (Ik gebruikte oesterzwammen, nameco en shiitake)
125 gram kastanjechampignons
Een paar takjes tijm
1 sjalot
1 ei
2 teentjes knoflook
Een scheutje droge witte wijn
250 ml paddenstoelenbouillon
250 gram + 3 eetlepels tarwebloem
75 gram roomboter op kamertemperatuur + een eetlepel om in te bakken
60 ml yoghurt
Peper en zout

Begin met het maken van het deeg voor de korst. Snijd de roomboter in kleine blokjes. Doe de roomboter, bloem, yoghurt en een snufje zout in een grote schaal of kom. Meng de ingrediënten tot een soepel deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het een half uurtje in de koelkast.

Hak de paddenstoelen fijn en snijd de kastanjechampignons in vieren. Versnipper de sjalot en pers de knoflook. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Bak de paddenstoelen (en dus ook de champignons) tot ze licht beginnen te bruinen. Strooi een beetje peper en zout over de paddenstoelen. Haal de paddenstoelen uit de pan en zet ze even apart.

Smelt een eetlepel roomboter in dezelfde koekenpan. Doe de sjalot en de knoflook bij de boter en fruit tot het glazig ziet. Doe 3 eetlepels meel, al roerend, bij de boter. Als het goed is ontstaat er een zanderige massa. Dit heet een roux. Laat de roux in 5 minuten gaar worden. Blus de roux af met een scheutje droge witte wijn. Voeg, al roerend, steeds een beetje paddenstoelenbouillon aan de roux toe. Als het goed is ontstaat er nu een dikke ragout. Doe de tijm, paddenstoelen en champignons bij de ragout en laat het op laag vuur 5 minuten pruttelen. Maak de ragout af met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het deeg uit de koelkast. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een pannenkoek van 1 centimeter dik. Leg een ronde ovenschaal met de bovenkant naar beneden op het deeg. Trek, met een mes, 1,5 centimeter vanaf de rand een cirkel om de ovenschaal heen. Leg het paddenstoelenmengsel in de ovenschaal. Leg het deeg bovenop de paddenstoelen en vouw de randjes naar binnen. Prik een paar keer met een vork in de bovenkant van het deeg. Kluts het ei los en smeer het deeg hiermee in.

Schuif de tarte tatin met paddenstoelen in de oven en bak hem in een half uur gaar. Draai, als de tarte tatin klaar is, voorzichtig de ovenschaal op een bord of schaal om. Garneer de tarte tatin met paddenstoelen met takjes tijm en eventueel een beetje zure room.

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *