Recept: Sajoer lodeh (gestoofde groente in kokosmelk)

 

Sajoer lodehSajoer lodeh is een groentegerecht met kokosmelk uit Indonesië. Ik maakte de sajoer lodeh als onderdeel van een Indonesische rijsttafel. Ik maakte naast de sajoer lodeh ook rendang, eieren in pittige zoete saus, bami goreng en gemarineerde kip. Sajoer lodeh heeft eindeloos veel variaties. Eigenlijk kun je alle soorten groente gebruiken die er zijn. Het belangrijkste is dat je de verschillende soorten groente niet kookt tot ze helemaal zacht zijn. Sajoer lodeh is het lekkerst als de groente nog een beetje een bite heeft. Ik heb ervoor gekozen om de groente te serveren met de kokossaus apart. Bij de originele versie drijft de groente in de saus. Niet iedereen houdt hiervan. Op deze manier konden de eters aan tafel beslissen of ze met of zonder saus wilden eten. We hebben die avond ons buikje rond gegeten en we konden de rest van de avond niet meer van de bank af komen. 

Ingrediënten sajoer lodeh voor 2 personen

100 gram kousenband
150 gram bamboescheuten uit blik (te koop bij de toko)
50 gram petehbonen (te koop bij de toko)
2 kimirinoten (te koop bij de toko)
2 rode uien
2 teentjes knoflook
Een theelepel trasi (te koop bij de toko)
Een theelepel suiker
2 salamblaadjes (te koop bij de toko)
1 of 2 rode (chili)pepers
Een theelepel laos
Een halve theelepel katoembar
300 ml kokosmelk
Een handje gefrituurde uitjes

Versnipper de rode uien en pers de knoflook fijn . Doe de rode ui, knoflook, kimirinoten en trasi in de keukenmachine of in een vijzel. Meng met elkaar tot een fijne massa. Zet het kruidenmengsel apart. Snijd de kousenband in stukjes van 5 á 6 centimeter. Was de bamboescheuten en petehbonen. Snijd de chilipeper in kleine reepjes en de petehbonen doormidden.

Verhit een beetje olie in een hapjespan. Doe het kruidenmengsel in de pan en bak het een minuut of 2. Giet de kokosmelk, al roerend, bij het kruidenmengsel en voeg de salamblaadjes en laos toe. Breng de kokosmelk met de kruiden aan de kook. Voeg de suiker en een beetje zout toe. Laat de kokosmelk met de kruiden ongeveer 5 minuten op smaak komen. Doe de bamboe, chilipeper, kousenband en petehbonen bij de kokosmelk. Stoof de groenten in ongeveer 10 minuten gaar. Het is het lekkerst als de groenten nog een beetje een bite hebben.

Schep de groenten in een diepe kom of schaal. Maak de sajoer lodeh af met een beetje peper en zout. Strooi voor het serveren een handje gefrituurde uitjes over de sajoer lodeh heen. Ook lekker om een gekookt eitje te serveren bij de sajoer lodeh.

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *