Recept: Plaattaart met vijgen en gorgonzola

 

Plaattaart met vijgen en gorgonzola

Zoet en hartig; ik ben gek op die combinatie. Dat is ook meteen de reden dat ik mijn blog savory sweets heb genoemd; hartige snoepjes. Deze plaattaart met vijgen en gorgonzola heeft deze combinatie ook. De zoete smaak van de vijgen en de gekarameliseerde rode ui is mooi in contrast met de zoute en pittige smaak van de gorgonzola. Omdat de vijgen, gorgonzola en rode ui een zachte structuur hebben voegde ik babyspinazie toe. Zo zit er een kleine frisse crunch in elke hap. De plaattaart met vijgen gorgonzola is makkelijk om te maken. Ideaal als je geen zin hebt om uitgebreid te koken maar wel lekker wilt eten.

Ingrediënten plaattaart met vijgen en gorgonzola

270 gram bladerdeeg op rol
200 gram gorgonzola
70 gram crème  fraîche
2 rode uien
3 vijgen
2 eetlepels rietsuiker
Een scheutje balsamico
1 eetlepel roomboter
Een handje rucola of babyspinazie
Peper en zout
1 ei

Verwarm de oven voor op 180 graden.  Bekleed de bakplaat met bakpapier. Rol het bladerdeeg uit. Leg het bladerdeeg op het bakpapier. Vouw de randen van het bladerdeeg om. Prik gaatjes in het deeg. Zo zorg je ervoor dat het deeg niet gaat opbollen in de oven. Besmeer de bodem van de plaattaart met crème  fraîche. Bestrooi de crème fraîche met peper en zout.

Snijd de rode uien in halve ringen. Verhit de boter in een koekenpan. Voeg, als de boter is gesmolten, de rode ui toe. Fruit de uienringen tot ze glazig zien. Voeg de rietsuiker aan de uienringen toe. Laat de rode ui in 2 minuten karameliseren. Blus de uien af met een scheutje balsamico. Laat 2 minuten inkoken en laat de rode ui even afkoelen.

Bedek de crème fraîche met de gekarameliseerde rode ui. Snijd de vijgen in dunne plakken. Leg de vijgen op de rode ui. Snijd de gorgonzola in stukjes en bedek de vijgen hiermee. Strooi een beetje peper en zout over de plaattaart met vijgen en gorgonzola. Kluts het ei los. Smeer de randen van het bladerdeeg in met ei. Bak de plaattaart met vijgen en gorgonzola 20 minuten in de oven.

Haal de plaattaart met vijgen en gorgonzola uit de oven. Maak de plaattaart af door een aantal blaadjes rucola of babyspinazie op de vijgen en gorgonzola te leggen.

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *