Recept: Pastinaaksoep met salie

 

Pastinaaksoep met salieIk word blij van pastinaak. De pastinaak is een echte herfst- en wintergroente en wordt ook wel witte wortel genoemd. Qua smaak zit hij een beetje tussen een winterpeen en een knolselderij in. Voordat heel Nederland aan de aardappels gingen was de pastinaak de meest gegeten volksgroente. Zelfs de oer-Hollandse hutspot die na het Leids ontzet werd gevonden bevatte pastinaak. Ik geef ze geen ongelijk. Door de anijs-achtige smaak en de stevige structuur is de pastinaak heerlijk in een stamppot of, zoals nu, in de soep. Deze pastinaaksoep met salie maakte ik laatst als voorgerecht tijdens een diner met vrienden. Ik serveerde er brood, olijfolie om in te dippen en roomboter met zeezout bij. Alvast een aanrader voor tijdens de feestdagen.




Ingrediënten pastinaaksoep met salie voor 2 personen

2 middelgrote pastinaken
50 ml groenten- of kippenbouillon
125 ml room
1 sjalotje
75 gram roomboter
3 á 4 takjes rozemarijn
Een bosje salie
Een handje amandelschilfers
Sap van een kwart citroen
Peper en zout

Pastinaaksoep met salie

Snijd de boven- en onderkant van de pastinaken af. Schil de pastinaak met een dunschiller en snijd hem in stukjes. Versnipper de sjalot en rits de naaldjes van de takjes rozemarijn. Scheur een stuk of 8 grote saliebladeren in stukjes.

Smelt de helft van de boter in een pan. Fruit de sjalot samen met de rozemarijn en salie even aan. Doe de pastinaak in de pan als de ui glazig wordt en laat een paar minuten bakken. Giet de bouillon in de pan en laat koken tot de pastinaak gaar is. De structuur van een gare pastinaak is vergelijkbaar met die van een aardappel.

Doe de andere helft van de boter in een steelpannetje. Ontdoe de rest van de saliebladeren van hun steel en bak deze in de boter tot ze knapperig zijn. Haal de salieblaaderen uit de boter en laat ze even uitlekken op een stukje keukenpapier.

Doe een beetje peper en zout bij de gekookte groenten. Haal 2 soeplepels bouillon uit de pan en houd deze apart. Pureer de pastinaaksoep met een staafmixer. Proef of de verhoudingen kloppen. Voeg een beetje room toe. Voeg naar smaak de bouillon beetje bij beetje toe. Je voorkomt hiermee dat de soep te waterig wordt. Maak de pastinaaksoep met salie af met een beetje citroensap en peper uit de molen.

Serveer de soep in een kom of diep bord. Leg de knapperig gebakken salieblaadjes op de soep en bestrooi met amandelschilfers. Serveer met brood.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

2 thoughts on “Recept: Pastinaaksoep met salie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *