Recept: Pappardelle met witte asperges en gepocheerd ei

 

pappardelle met witte asperges en gepocheerd eiDit recept wordt vaak door Douwe gemaakt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik door dit gerecht voor het eerst asperges at. Niet dat ik asperges niet lekker vond, ze waren gewoon nog nooit op mijn pad geweest. Vanaf het moment dat ik ze proefde was ik verkocht. Asperges en ik werden goede vrienden. Wit of groen, dat maakt niet uit. Ik vind ze heerlijk. Na die eerste keer eten we deze pappardelle met witte asperges en gepocheerd ei regelmatig. Pappardelle is een pastasoort met brede linten van meer dan 1 centimeter dik. De naam pappardelle komt van woord pappare wat in het Italiaans: “naar binnen schrokken” betekent. Een pasta voor echte bourgondiërs dus. Deze pappardelle met witte asperges en gepocheerd ei is een gerecht voor echte levensgenieters. De botersaus smaakt heerlijk bij de witte asperges en combinatie met het gepocheerde ei ontstaat er een smaakexplosie. Heerlijk in combinatie met een Grüner Veltliner. Buon Appetito!

Ingrediënten pappardelle met witte asperges en gepocheerd ei voor 2 personen

500 gram witte asperges
150 gram pappardelle
2 eetlepels witte wijnazijn
2 eieren
50 gram boter
een halve theelepel nootmuskaat
Een handje rucola
80 gram Parmezaanse kaas
Zout en peper
Een scheutje olijfolie

Snijd de onderkant van de asperges af en schil ze daarna van boven naar beneden. Doe de asperges in een pan en kook ze in ongeveer 8 minuten gaar. Doe in een andere pan wat water, zout en een scheutje olijfolie en breng dit aan de kook. Doe de pappardelle bij het kokende water en kook het in ongeveer 6 minuten beetgaar. Ik proef steeds een stukje om te kijken of de pasta gaar is. Giet de pasta af en zet het, met de deksel erop, even aan de kant. Zet het gas uit en laat de asperges als ze gaar zijn nog 10 minuten in het hete water in de pan rusten. Giet de asperges af en snijd ze in stukjes van ongeveer 3 centimeter.

Breng in een kleinere (steelpan) 6 of 7 cm water aan de kook. Doe 2 eetlepels azijn in de pan en maak met een lepel een draaikolk in het water. Breek het ei en laat het meegaan in de draaikolk. Laat het ei ongeveer 3 minuten pocheren. Haal het ei voorzichtig uit het water en laat het even uitlekken op een schone theedoek of een beetje keukenpapier. Doe dit ook met het andere ei.

Smelt de boter in een koeken- of hapjespan. Roer de gekookte asperges, de nootmuskaat en een beetje peper door de boter. Doe de papperdelle, een handje rucola en de helft van de Parmazaanse kaas ook in de pan en meng alles met elkaar. Doe de pasta met asperges in een diep bord. Strooi de rest van de Parmazaanse kaas over de pappardelle met asperges en leg een beetje rucola en het gepocheerde ei bovenop. Maak de pappardelle met asperges af met een beetje peper en zout.

Lekker om het ei door te snijden zodat het eigeel door de pappardelle met witte asperges loopt. De pappardelle met witte asperges en gepocheerd ei is ook lekker met een paar tros- of cherrytomaatjes uit de oven. Besprenkel de tomaatjes met zout en zet ze ongeveer een kwartier in een voorverwarmde oven (180 graden). Lekker om de laatste 5 minuten de grill nog even aan te zetten. Maak af met grof zeezout.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

2 thoughts on “Recept: Pappardelle met witte asperges en gepocheerd ei

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.