Recept: Paddenstoelensoep met tijm

 

paddenstoelensoep met tijmDe paddenstoel geeft mij meteen een herfstgevoel. Alleen de geur van gebakken paddenstoelen laat me al watertanden. Lekker in combinatie met room en witte wijn. Of met tijm en kaas. Of in een omelet met Provençaalse kruiden. Het water loop me nu al in de mond. Je kunt me er letterlijk voor wakker maken. En dat zegt heel wat, want ik houd erg van slapen. Ik hoef jullie inmiddels niet meer te vertellen dat ik in de herfst regelmatig met paddenstoelen kook. Zo postte ik eerder al toast met paddenstoelen en gruyere, een paddenstoelenrisotto met mascarpone en pasteitjes met paddenstoelen en kip. Deze paddenstoelensoep met tijm hoort ook in dat rijtje thuis. De soep smaakt uitstekend op een herfstige dag en warmt je weer op als je uit de gure buitenlucht komt. Ik gebruikte voor de soep een mix van verschillende paddenstoelen, maar je kunt ook gewoon champignons gebruiken. Serveer er vers brood bij en je hebt een perfect herfstmaaltje. 

Ingrediënten paddenstoelensoep met tijm voor 2 personen

400 gram gemengde paddenstoelen
2 sjalotjes
1 teentje knoflook
700 ml kippen- of groentenbouillon
100 ml droge witte wijn
125 ml slagroom
1 of 2 eetlepels bloem
50 gram roomboter
Een scheutje olijfolie
2 takjes tijm
Peper en zout

Verwarm de bouillon. Hak de paddenstoelen fijn, versnipper de sjalot en pers de knoflook. Smelt de roomboter in een koekenpan. Fruit de sjalot en knoflook tot het glazig ziet. Strooi, al roerend, een eetlepel bloem over de stukjes sjalot en knoflook. Als het goed is ontstaat er een zanderige massa. Dit heet een roux. Blus de roux af met de witte wijn en roer de massa glad. Voeg terwijl je blijft roeren een beetje bouillon toe.. Herhaal dit tot er een gebonden soep ontstaat.

Doe een beetje olie in een koekenpan. Doe de paddenstoelen met een beetje tijm in de pan. Bak tot ze goudbruin zien. Voeg de helft van de paddenstoelen aan de gebonden bouillon toe. Pureer de paddenstoelen en de bouillon tot een gladde massa. Voeg de slagroom toe. Maak de paddenstoelensoep af met een beetje peper en zout. Doe de andere helft van de paddenstoelen bij de soep.

Schenk de paddenstoelensoep met tijm in een diep bord of soepkom. Bestrooi de soep met een beetje peper en maak  af met een takje tijm. Lekker om de paddenstoelensoep met tijm te dopen met een crostini of knapperig broodje.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *