Recept: Ovenschotel met gevulde venkel

 

HoeraOvenschotel met gevulde venkel! De venkel is weer in het seizoen. Venkel komt oorspronkelijk uit Azië. De Egyptenaren, Romeinen en Grieken gebruikte vooral de geneeskrachtige werking van de venkel. Zo werd de groente bijvoorbeeld gebruikt als dieetmiddel, als remedie tegen slangenbeten en bij menstruatiepijn. Bij ons wordt de venkel pas vanaf de 18e eeuw gebruikt. Men gebruikte het venkelzaad tegen het hongergevoel als men nuchter naar de kerk ging. Het kauwen op venkelzaad verminderde het hongergevoel en ging het knorren van de maag tegen. Tegenwoordig in wordt in Nederland nog weinig venkel gegeten. Zonde, want het is zo lekker! En nog gezond ook. Een win-win situatie dus. Deze ovenschotel met gevulde venkel en tomatensaus is lekker fris. Een licht zomergerecht voor op warme dagen. Lekker in combinatie met knapperig brood en wat rucola. Ingrediënten ovenschotel met gevulde venkel voor 4 personen

2 venkelknollen
1 courgette
2 citroenen
2 sjalotjes
2 tenen knoflook
500 gram ricotta
200 gram Parmezaanse kaas
500 gram gezeefde tomaten
Een paar takjes oregano
Een scheutje olie om in te bakken
Peper en zout

Snijd het kontje van de venkelknollen af zodat je de bladeren uit elkaar kunt halen. Breng een middelgrote pan met water aan de kook. Voeg de venkelbladen en een beetje peper en zout toe. Kook de venkelbladen gaar.

Versnipper de sjalotjes en pers de teentjes knoflook. Verhit een beetje olie in een steelpannetje. Fruit de sjalot en knoflook tot het glazig ziet. Giet de gezeefde tomaten in de pan en roer alles goed door elkaar. Hak de oregano fijn. Doe de helft van de oregano door de saus. Houd de rest apart.

Snijd de courgette in blokjes. Rasp de Parmezaanse kaas en de schil van de citroenen. Hak de oregano fijn. Meng de courgette, Parmezaanse kaas, ricotta, citroenschil en oregano met elkaar. Proef of het mengsel op smaak is. Voeg eventueel meer van bepaalde ingrediënten toe. Maak af met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vul de venkelbladeren met het ricottamengsel. Giet de tomatensaus in een ovenschaal. Leg de gevulde venkel in de tomatensaus en schuif de schaal in de oven. Bak de ovenschotel met gevulde venkel in 20 minuten gaar.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *