Recept: Gevulde flespompoen met kruidige couscous en aubergine

 

Gevulde flespompoen met kruidige couscous en aubergineBijna kerst of niet; op maandag post ik nog steeds een vegetarisch gerecht. Het blijft ten slotte meatless monday. Deze gevulde flespompoen met kruidige couscous en aubergine is één van mijn nieuwe favorieten. Perfect om te serveren als vegetarisch hoofdgerecht. Doordat de couscous met kaneel en rozijnen wordt klaargemaakt is hij kruidig en tegelijkertijd ook een tikkie zoet. Dat combineert fantastisch met de flespompoen en feta. En door de bite van de aubergine heb je helemaal niet door dat het een vegetarisch gerecht is. Need I say more? Volgens mij heb ik mijn punt gemaakt. Serveer met een schaal hummus en muhammara (klik hier voor het recept) en je maaltijd is compleet. Ga je hem maken? Laat het dan zeker even weten. Dat vind ik leuk. Ik weet in ieder geval zeker dat je er geen spijt van gaat krijgen!




Ingrediënten voor 2x de gevulde flespompoen met kruidige couscous en aubergine

1 flespompoen
1 aubergine
400 gram couscous
1 sjalot
2 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel gemalen komijn
2 eetlepels kristalsuiker
2 kaneelstokjes
2 laurierbladeren
250 gram rozijnen
400 ml groentebouillon
100 gram feta
2 eetlepels zachte roomboter
Een paar takjes peterselie
Een scheutje olijfolie
Peper en zout

Gevulde flespompoen met kruidige couscous en aubergine

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de flespompoen doormidden en verwijder de pitten. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de halve pompoenen erop. Bestrooi de pompoen met peper en zout en bedruip met een beetje olijfolie. Schuif de bakplaat in de oven en bak de pompoen in een uur gaar.

Snijd de aubergine in blokjes. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan. Doe de aubergine in de pan en bestrooi met peper en zout. Bak de aubergine tot hij gaar is.

Versnipper de sjalot. Verhit een beetje olie in een steelpan. Fruit de sjalot tot het glazig ziet. Doe het kaneelpoeder, de gemalen komijn, de kristalsuiker en de rozijnen bij de sjalot. Voeg 4 eetlepels water toe en kook tot er een stroperig mengsel overblijft.

Breng de bouillon met de kaneelstokjes en de laurierbladeren aan de kook. Laat de bouillon 5 minuten koken zodat de smaak van de laurier en de kaneel loskomt.

Doe de couscous in een grote kom. Voeg een scheutje olijfolie toe en roer tot alle korrels een laagje olie hebben. Giet de bouillon met de kaneelstokjes en laurierblaadjes over de couscous. De couscous moet net aan onder staan. Bedek de schaal met een theedoek en laat de couscous 10 minuten stomen.

Haal de theedoek van de kom en maak de couscous los met een vork. Schep de roomboter door de couscous. Schep het rozijnenmengsel door de couscous. Hak de peterselie fijn. Schep 2 eetlepels peterselie en de blokjes aubergine door de couscous en proef of hij op smaak is. Voeg eventueel meer van bepaalde ingrediënten toe.

Vul de flespompoen met de couscous. Maak de gevulde flespompoen met kruidige couscous en aubergine af met verkruimelde feta en peterselie. Serveer de pompoen direct.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *