Recept: Gepocheerde eieren met hollandaisesaus

 

eggs benedictIk ben geen ochtendmens. Zeker nu het weer later licht wordt krijg ik steeds meer moeite met opstaan. Hierdoor schiet goed ontbijten er vaak (of eigenlijk altijd) bij in. Dit compenseer ik in het weekend. Op zaterdag en zondag ontbijten we altijd uitgebreid. Warme broodjes uit de oven, verse ontbijtproducten van de markt of een zelfgemaakt uitgebreid ontbijt. Afgelopen zondag maakte ik gepocheerde eieren met hollandaisesaus. De wereldberoemde eggs benedict maar dan zonder bacon. Omdat ik toevallig nog groene asperges had liggen in de koelkast besloot ik deze ook te gebruiken. Gegrild, voor erbij. Het bleek een topcombinatie te zijn.

Ingrediënten voor 4 broodjes met gepocheerde eieren met hollandaisesaus

4 eieren
4 ronde (afbak)broodjes (ik gebruikte kaiserbroodjes)
4 eidooiers
2 eetlepels azijn
1 eetlepel citroensap
1 laurierblad
200 gram roomboter
Versgemalen zwarte peper en zout
Een scheutje goede olijfolie
12 groene asperges

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de groene asperges in een ovenschaal. Besprenkel de asperges met goede olijfolie, peper en zout. Zet de asperges ongeveer 20 minuten in de oven. De asperges zijn dan nog lekker knapperig als ze uit de oven komen.

Breng een pan met water en een eetlepel azijn aan de kook. Maak als het water kookt met een garde een grote en “snelle” draaikolk in het water. Hoe sneller de draaikolk draait, hoe mooier het ei straks gepocheerd wordt. Breek een ei en laat de inhoud in het midden van de draaikolk in het water glijden. Laat het ei ongeveer een minuut of 2 in het water ronddraaien. Haal het gepocheerde ei met een schuimspaan uit het water. Herhaal dit ritueel met de andere 3 eieren.

Breng een eetlepel azijn, een eetlepel citroensap, een laurierblad en wat versgemalen zwarte peper in een steelpannetje aan de kook. Laat het vocht reduceren tot de helft over is. Schenkt het azijnmengsel in een kom. Smelt 100 gram boter in een pannetje. Zorg dat alle boter vloeibaar is. Doe de eidooiers bij het azijnmengsel in de kom. Meng de eidooiers met de azijn met een mixer. Giet tijdens het mixen de gesmolten boter langzaam bij de rest in de kom. De saus wordt nu als het goed is vanzelf dikker. Proef of de hollandaisesaus op smaak is. Maak af met een beetje peper en zout.

Snijd de broodjes doormidden. Je gebruik alleen de onderkant. Leg de gepocheerde eieren op het broodje. Giet hier een beetje hollandaisesaus overheen. Leg de groene asperges naast de gepocheerde eieren met hollandaisesaus. Bestrooi het gerecht met nog een beetje versgemalen peper en eventueel een beetje bieslook. Voor de “echte” eggs benedict kun je ook een plakje gebakken bacon of ham toevoegen. De gepocheerde eieren met hollandaisesaus zijn ook lekker met geitenkaas en spinazie.

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *