Recept: Aardperensoep met truffel en tijm

 

Aardperensoep met truffel en tijmOp dinsdag zijn Douwe en ik vaak pas laat thuis. we hebben dan meestal geen tijd en vooral ook geen zin meer om te koken. Om toch lekker te eten maak ik vaak de dag ervoor al een pan soep klaar. Bijkomend voordeel; soep smaakt vaak beter als het al een dagje gestaan heeft. De smaken komen dan beter bij elkaar. De soep eten we meestal in combinatie met brood, roomboter, zeezout en olijfolie. Een gouden combinatie vind ik. Ik vind het leuk om iedere keer een andere soep te verzinnen. Zo wordt een soep nooit saai. Ik maakte eerder bijvoorbeeld al bloemkoolsoep met Hollandse garnalen, courgettesoep met gerookte paling, Broccolisoep met roquefort en gambasoep met saffraan. Gister maakte ik een aardperensoep met truffel en tijm. Een delicate soep met een groente die niet veel gegeten wordt. De smaak van een aardpeer ligt een beetje tussen die van knolselderij en aardappel in. De truffel past hier goed bij. Ook lekker als voorgerecht van een uitgebreid diner of lichte lunchsoep.

Ingrediënten aardperensoep met truffel en tijm voor 2 personen

4 aardperen
2 middelgrote aardappelen
1 sjalot
1 teentje knoflook
2 laurierblaadjes
Een paar takjes tijm
1 liter groente- of kippenbouillon
25 gram roomboter
Een scheutje (witte) truffelolie
Peper en zout

Verwijder de knoesten van de aardperen. Schil de aardperen en aardappelen en snijd ze in stukjes. Versnipper de sjalot en pers de knoflook. Smelt de roomboter in een middelgrote pan. Doe de sjalot en knoflook bij de roomboter en fruit tot het glazig ziet. Doe de aardperen, takjes tijm en laurierblaadjes bij de sjalot en de knoflook en stoof het even aan. Voeg een beetje peper en zout toe.

Giet de kippen- of groentenbouillon over de groenten en breng het aan de kook. Kook de inhoud van de pan tot de aardperen gaar zijn. Verwijder de laurier en de takjes tijm. Pureer de inhoud van de pan tot een gladde soep. Roer een beetje truffelolie door de soep en maak af met peper en zout.

Schep de aardperensoep met truffel en tijm in een kom of diep bord. Garneer met een paar takjes tijm en maak af met peper en zout. De aardperensoep met truffel en tijm is lekker in combinatie met knapperig brood en gezouten roomboter.

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *