Recept: Aardappelsoep met truffel

 

Aardappelsoep met truffelAfgelopen zondag kwamen er een aantal vrienden bij ons eten. Ik heb de hele dag in de keuken gestaan en bereidde een uitgebreid diner voor. Heerlijk vind ik dat.. Een beetje kokkerellen de hele dag. Alleen al het mooi dekken van de tafel vind ik leuk. Omdat het hoofdgerecht erg zwaar was besloot ik een wat lichter voorgerecht te maken. Dit werd de aardappelsoep met truffel. Een rijke en delicate soep waar je, je vingers bij opeet. Om de soep aan te vullen maakte ik zelf soepstengels met serrano; een lekker hapje dat er ook nog eens mooi uit ziet. We hebben genoten!

Ingrediënten aardappelsoep met truffel voor 6 personen

8 kruimige aardappels
1 venkel
1 prei (alleen het witte gedeelte)
2 sjalotjes
1 teentje knoflook
1,5 liter paddenstoelenbouillon
2 blaadjes laurier
Een paar takjes tijm
Een scheutje sherry
Truffelolie
50 gram roomboter
Peper en zout

Versnipper de sjalotten en pers de knoflook. Schil de aardappel, venkel en prei. Snijd alles in kleine stukjes. Smelt de roomboter in een hoge pan. Doe de sjalot, knoflook, laurier en tijm bij de boter en fruit tot het glazig ziet. Verwarm de paddenstoelenbouillon. Doe de aardappel, venkel en prei in de pan en laat dit 5 minuten meestoven. Giet de paddenstoelenbouillon over de groenten heen en breng het aan de kook. Kook de soep tot de groenten gaar zijn.

Haal de laurier en de takjes tijm uit de soep. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa. Voeg naar smaak een beetje sherry, de truffelolie, peper en zout toe. Het is hierbij belangrijk dat je goed proeft. Laat de soep nog even pruttelen op laag vuur en garneer met een paar takjes tijm en peper uit de pepermolen. De aardappelsoep met truffel is het lekkerst als je hem op de dag zelf maakt en binnen een paar uur serveert.

De aardappelsoep met truffel is lekker als lichte lunch of voorgerecht. Lekker met een vers knapperig broodje met olijfolie of roomboter.

Pin It

2 thoughts on “Recept: Aardappelsoep met truffel

  1. Karin schreef:

    Hallo Lynn, gisteravond heb ik deze soep met de serrano-soepstengels gemaakt. Een geweldige combinatie en het was een absoluut succes als voorgerecht. Dank, Karin

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *