Recept: Surinaamse saotosoep

 

Surinaamse saotosoepEen paar weken geleden maakte ik voor het eerst kennis met het begrip saotosoep. Ik was mijn wekelijkse ronde aan het doen in de toko toen ik een zakje saotomix zag liggen. Het was een mix van  gefrituurde aardappelstokjes, gefrituurde vermicelli en gebakken uitjes. Omdat de saotomix eruit zag alsof je er iets lekker mee kon maken nam ik het mee. Soms doe ik dat. Thuis heb ik meteen opgezocht wat ik met de saotomix kon maken en het water liep me in de mond. Wat zag dat er lekker uit op de plaatjes. Ik ben toen verder gaan onderzoeken in het grote Surinaamse kookboek, op Pinterest en bij Surinaamse vrienden die de saotosoep vaker maken. Nadat ze me eerst even uitgelachen hadden dat ik de Surinaamse saotosoep niet kende hebben ze me haarfijn uitgelegd wat de do’s en don’ts waren. Uiteindelijk stelde ik een recept samen dat voor mij zou werken. En dat deed het. Wat een heerlijkheid! Het kost even tijd, maar dan heb je wel wat. En eigenlijk hoef je er zelf niet eens zo heel veel voor te doen. Op en top comfortfood. Ik was gisteravond een gelukkig mens!

Ingrediënten voor 3 liter Surinaamse saotosoep

 

Voor de bouillon

1 hele kip
3 liter water
2 uien
3 tenen knoflook
1 stengel citroengras
2 centimeter gember
2 centimeter laos
6 salam blaadjes
6 pimentballetjes
4 maggiblokjes (die uit de ouderwetse verpakking)
Een paar takjes bladselderij
Een snuf nootmuskaat
Een snuf zwarte peper

Voor de toppings

300 gram taugé
6 eieren
Een paar takjes bleekselderij
1 zakje saoto mix uit de toko
of:
6 eetlepels gefrituurde aardappelstokjes
6 eetlepels gefrituurde vermicelli
6 eetlepels gefrituurde uitjes

Vul een grote pan met 3 liter water. Snijd de uien in vieren en de tenen knoflook in tweeën. Hak een paar takjes bladselderij fijn. Leg een knoop in de stengel citroengras. Schil de laos en gember en snijd ze in grove stukken. Doe de ui, knoflook, citroengras, nootmuskaat, gember, laos, pimentballetjes, maggiblokjes, selderij en een beetje zwarte peper bij het water in de pan. Breng het water aan de kook. Leg de kip in het water en laat de soep minstens anderhalf uur pruttelen. Langer mag ook. Hoe langer hoe beter. Mijn bouillon heeft de hele dag staan pruttelen.

Haal de kip uit de bouillon en leg hem apart. Zeef de bouillon en gooi de grove stukken in de zeef weg. Pluk het kippenvlees van het karkas. Verhit een beetje olie in een koekenpan. Bak de kip kort aan op hoog vuur. Kook de eieren ongeveer 10 minuten, laat ze schrikken en pel ze. Snijd de eieren in 4 stukken. Hak de bladselderij fijn. Doe de vermicelli, aardappelstokjes, gefrituurde uitjes, selderij, partjes ei en kip in bakjes en zet ze op tafel. Aan de meeste Surinaamse saoto soep wordt ook nog rijst toegevoegd, maar dat vind ik zelf niet zo lekker.

Doe de toppings die je lekker vindt in een kom of diep bord. Giet de bouillon over de toppings heen en het smullen kan beginnen. De Surinaamse saotosoep vult zo goed dat het voor complete avondmaaltijd door kan gaan.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *