Recept: Chinese tomatensoep met kip

 

Chinese tomatensoep met kipHet is gelukt! Ik heb een Chinese tomatensoep met kip geproduceerd die exact smaakt zoals bij de Chinees. Vroeger aten wij thuis op zondag vaak Chinees. Dat was toen erg hip en exotisch. Soms, als het echt feest was, gingen we zelfs bij de Chinees uit eten. Dat was een hele beleving voor iemand van 6. Één van de gerechten die ik graag at was de Chinese tomatensoep met kip. Een dikke zoete tomatensoep met stukjes geplukte kip, gefrituurde mie en lente-ui. In mijn ogen was het pure magie. Iets wat ze alleen in China konden maken. Wist ik veel. Toen ik laatst iemand hoorde praten over de Chinees moest ik hier weer aan terug denken. De eerste hap van mijn zelfgemaakte Chinese tomatensoep met kip nam mij weer terug naar het restaurant van toen. Het geheim? Appelmoes! Klinkt gek hè. Dat vond ik ook de eerste keer. Toch is het zo. Probeer het maar eens.

Ingrediënten Chinese tomatensoep met kip voor 4 personen

1 liter kippenbouillon
1 flinke kipfilet
400 gram gepelde tomaten
Een blikje tomatenpuree
1 pot appelmoes
1 ui
2 teentjes knoflook
3 lente-uitjes
1,5 eetlepel bloem
1 theelepel gemberpoeder
2 eetlepels gembersiroop
1 eetlepel witte wijn azijn
Een handje mihoen
Een laagje zonnebloemolie om in de frituren
Een scheutje olie om in te bakken

Versnipper de ui en pers de teentjes knoflook. Verhit een beetje olie in een koekenpan. Fruit de ui en de knoflook tot het glazig ziet. Breng de kippenbouillon in een hoge pan aan de kook. Doe de knoflook, ui en de kipfilet bij de bouillon. Laat ongeveer 10 minuten koken.

Haal de kipfilet uit de bouillon en laat hem even afkoelen. Verhit de tomatenpuree in een koekenpan. Bak in 3 minuten gaar. Voeg al roerend de bloem toe. Het is de bedoeling dat de tomatenpuree een soort roux wordt. Doe de gepelde tomaten, het gemberpoeder en de gembersiroop bij de roux. Blijf goed roeren tot alles gemengd is. Laat een paar minuten pruttelen tot de tomatensaus licht gebonden is.

Doe het tomatenmengsel bij de kippenbouillon. Doe de appelmoes, terwijl je blijft roeren, beetje bij beetje bij de tomatensoep. Proef tussendoor goed. Voeg indien nodig meer appelmoes toe. Laat de soep 10 minuten op laag vuur koken. Pluk de kip door steeds stukjes kip uit elkaar te scheuren. Doe de stukjes kip bij de soep.

Verhit een bodempje zonnebloemolie in een koekenpan. Doe de stukjes mie één voor één in de olie. Als het goed is ploffen ze meteen als ze de olie raken. Snijd de lente-ui in schuine ringetjes. Giet de Chinese tomatensoep met kip in een kom of diep bord. Leg een handje gefrituurde mie en lente-ui op de soep.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *