Recept: Hollandaisesaus

 

HollandaisesausHet is nog steeds aspergetijd. Tot 24 juni kunnen we nog even genieten van het witte goud. Ik ben gek op asperges, dus ik neem het er flink van. Elke week zet ik minimaal 1 keer asperges op tafel. Het liefst eet ik mijn asperges met alleen een beetje hollandaisesaus. Zo komt de heerlijke smaak van de asperges het beste tot zijn recht. De supermarkt hier om te hoek maakt vaak handig gebruik van een stukje marketing. Ook tijdens het aspergeseizoen was het weer raak. Op de groente-afdeling hebben ze een apart hoekje ingericht met asperges, krieltjes, peterselie en enorm veel pakjes en zakje met hollandaisesaus. Zowel kant-en-klare sauzen als poedertjes om de saus aan te maken zijn vertegenwoordigd. Zonde, want sauzen uit pakjes hebben mij tot nu toe alleen maar teleurgesteld. En dat terwijl het eigenlijk heel erg makkelijk is om hollandaisesaus te maken. Je hoeft alleen maar een pan op het vuur te zetten en vervolgens een mixer aan te zetten. Ik durf zelfs te wedden dat het qua tijd niet eens iets uitmaakt of je een kant-en-klaar hollandaisesaus gebruikt of zelf aan de slag gaat. Ik zie hier alleen maar voordelen. Dus hup, aan de slag!

Ingrediënten hollandaisesaus voor 4 personen

200 gram boter
4 eieren
Peper uit de molen
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel azijn
2 laurierbladeren

Breng een eetlepel azijn, een eetlepel citroensap, een laurierblad en wat versgemalen zwarte peper in een steelpannetje aan de kook. Laat het vocht reduceren tot de helft over is. Schenkt het azijnmengsel in een schone kom.

Smelt 100 gram boter in een pannetje. Zorg dat alle boter gesmolten is. Scheid de eieren. Doe de eidooiers bij het azijnmengsel in de kom. Meng de eidooiers en het azijnmengsel met een mixer. Giet tijdens het mixen de gesmolten Hollandaisesausboter langzaam in de kom. De saus wordt nu als het goed is vanzelf dikker. Proef of de hollandaisesaus op smaak is. Maak af met een beetje peper en zout.

Let op! Als je hollandaisesaus gemaakt hebt moet je hem meteen gebruiken. Als je de hollandaisesaus opnieuw opwarmt gaan de eidooiers stollen en wordt de saus veel te dik. Jullie begrijpen wel dat hier een ervaringsdeskundige spreekt! Mijn saus was laatst niet meer te eten en ik heb hem weg moeten gooien.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.