Recept: Snelle salade van meiknol en appel

 

Salade van meiknol en appelMmm.. de meiknolletjes zijn weer in het seizoen. En wat zijn ze prachtig met hun roze-witte kleuren. De meiknolletjes, of knolraap zoals ze ook weleens genoemd worden, zijn momenteel weer volop te krijgen. Je vindt ze meestal niet in de supermarkt maar op de markt heb ik ze bij alle groentekramen zien liggen. Anders dan zijn naam doet vermoeden, is de meiknol is niet alleen in mei te krijgen. Hij dankt zijn naam vooral aan het feit dat de knol niet wintervast is. Hierdoor kan hij alleen in het voorjaar en in de zomer worden geteeld. Een meiknol smaakt als een mildere vorm van de radijs. Lekker fris, een beetje pittig en met een zoetige nasmaak. Ontzettend lekker als rauwkost op een broodje (lekker met kaas) of in een salade. Bijvoorbeeld deze salade van meiknol en appel. Ik maakte de salade van meiknol en appel afgelopen weekend voor tijdens de paasbrunch. Tussen alle broodjes en het beleg zet ik meestal ook een salade op tafel. Lekker fris. De salade is lekker als tussendoortje, lichte lunch en lekker licht tijdens de barbecue. Ontzettend makkelijk om te maken en klaar in een handomdraai. Need I say more?
Ingrediënten salade van meiknol en appel voor 4 personen

Voor de salade

2 meiknolletjes
2 appels (ik gebruike fuji’s)
4 lente-uitjes
Een handje walnoten

Voor de dressing

1 eetlepel gembersiroop
2 eetlepels Zaanse mosterd
2 eetlepels citroensap
5 eetlepels olijfolie
Peper uit de molen
Een snuf zeezout

Was de meiknolletjes en de appels. Snijd de onder- en bovenkant van de meiknol af. Snijd de meiknol ongeschild in dunne plakjes. Snijd de plakjes door de helft. Snijd de appel zonder te schillen in 4 stukken. Verwijder het klokhuis en snijd de appel ook in dunne plakjes. Snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes.

Maak een dressing van de olijfolie, de Zaanse mosterd, de gembersiroop, het citroensap en een beetje peper en zout. Proef of de dressing op smaak is. Voeg eventueel meer van de ingrediënten toe.

Meng de meiknol en de appel met de dressing. Bestrooi de salade van meiknol en appel met lente-ui en walnoten. Serveer de salade direct.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

5 thoughts on “Recept: Snelle salade van meiknol en appel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *