Recept: Panzanella – Toscaanse broodsalade

 

Panzanella (Toscaanse broodsalade)In de Italiaanse keuken koken ze graag met restjes. Niks wordt weggegooid. Deze Toscaanse broodsalade is daar een voorbeeld van. Van origine wordt hij gemaakt met oud brood en overrijpe tomaten. Restjes oud brood worden getoast met een beetje olijfolie, peper en zout. Vervolgens wordt het brood gemengd met overrijpe tomaten, Parmezaanse kaas, basilicum, kappertjes of ansjovis en alles wat er nog meer in de voorraadkast ligt. Het eindresultaat is ontzettend lekker. Als je weleens in Toscane bent geweest heb je vast weleens Panzanella op de kaart zien staan. Zo noemen ze de broodsalade in Italië. De panzanella is lekker als lunch of lichte avondmaaltijd. Mijn favoriete combinatie? Op een mooie zomeravond in combinatie met een stuk gegrild vlees van de barbecue. met een glas rode wijn on the side en goed gezelschap. Laat die zomeravonden maar komen!

Ingrediënten panzanella voor 4 personen

1 ciabatta (of ander brood dat over is)
250 gram cherrytomaten
350 gram groene asperges
125 gram Parmezaanse kaas
3 stengels bleekselderij
1 rode ui
1 citroen
Een handje pijnboompitten
Een paar blaadjes basilicum
Een handje rucola
Een scheutje olijfolie
Peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Snijd de ciabatta in stukken. Leg de stukjes brood op het bakpapier en besprenkel het met olijfolie, peper en zout. Schuif de bakplaat in de oven en bak het brood in 20 minuten knapperig. Zet het brood apart en laat het afkoelen.

Grill de groene asperges in een grillpan. Snijd de cherrytomaatjes door de helft, de rode ui in halve ringen en de bleekselderij en de groene asperges in stukjes.

Rasp de Parmezaanse kaas met een grove rasp en scheur de basilicum in grove stukken. Doe de stukjes brood, de cherrytomaten, de bleekselderij, de groene asperges, de Parmezaanse kaas, de pijnboompitten, de rucola, de rode ui en de basilicum bij elkaar in een grote kom. Snijd de citroen en pers het sap eruit. Doe het citroensap in de kom en schep de salade door elkaar. Maak af met peper en zout.

De panzanella smaakt het beste als je hem even laat intrekken. Zo kan de tomaat, de kaas en de citroen lekker in het brood trekken.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *