Toscaanse pasta met pecorino en peper

Recept: Toscaanse pasta met kaas en peper (pici cacio e pepe)

 

Toscaanse pasta met pecorino en peper Vandaag post ik één van de lievelingsgerechten van Douwe. Pici cacio e pepe. Oftewel Toscaanse pasta met kaas en peper. De pastasoort die bij het originele recept wordt gebruikt is pici. Pici is een soort dikke spaghetti die je overal in Toscane en met name in de omgeving van Siena tegenkomt. Vaak is de pici die je in een restaurant krijgt dezelfde ochtend nog met de hand gemaakt. In Nederland kun je pici (helaas; want het is ontzettend lekker) nergens krijgen. Daarom gebruikte ik bucatini. Bucatini is een soort holle dikke spaghetti. Ligt er ook geen bucatini in de schappen? Dan kun je ook gewoon spaghetti gebruiken natuurlijk. Wel zo makkelijk. De pici cacio e pepe is ontzettend makkelijk om te maken en supersnel klaar. Bijkomend voordeel: het recept bestaat uit maar 7 ingrediënten. Fijn op een maandagavond. Ik zou het wel weten ;).




Ingrediënten Toscaanse pasta met kaas en peper voor 4 personen

200 gram droge pici of bucatini
250 gram pecorino
2 eetlepels verse zwarte peperbolletjes
100 gram roomboter
Een scheutje olijfolie
Een handje rucola
Een snuf zout

Toscaanse pasta met pecorino en peper

Breng een middelgrote pan met een snuf zout aan de kook. Voeg de pasta toe en kook tot het gaar is. Giet de pasta af en laat het even uitlekken.

Rasp de pecorino fijn en wrijf de peperbolletjes in een vijzel fijn.

Smelt de helft van de roomboter in een hapjespan.  Voeg de zwarte peper toe en laat even meebakken.

Doe de pasta in de pan en roer de peper er doorheen. Voeg de pecorino toe en laat het langzaam door de pasta smelten. Voeg de rest van de roomboter in kleine brokjes toe en “draai” door de inhoud van de pan tot er een smeuïg laagje om de pasta zit krijgt.

Serveer de pici cacio e pepe met rucola, vers brood een olijfolie.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

One thought on “Recept: Toscaanse pasta met kaas en peper (pici cacio e pepe)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *