Recept: Duizend gaten pannenkoekjes (baghrir)

 

BaghrirBaghrir is een soort Marokkaanse pannenkoek. In Nederland wordt deze Marokkaanse lekkernij meestal duizend gaten pannenkoek genoemd. In Marokko worden de pannenkoekjes gegeten bij de (munt)thee of koffie, als ontbijt, lunch of dessert. Omdat er geen suiker in het beslag van de pannenkoekjes zit, wordt de baghrir achteraf gezoet met honing, poedersuiker of roomboter. Je kunt hierdoor zelf bepalen hoe gezond of vet het gerecht is. Het bakken van de baghrir schijnt niet altijd makkelijk te zijn. Volgens een Marokkaanse vriendin, die ik om advies had gevraagd, is het erg bijzonder dat de pannenkoekjes de eerste keer al lukten. Het precieze recept dat gebruikt wordt voor het maken van baghrir is in elke Marokkaanse familie anders en wordt vaak overgedragen van moeder op dochter. Ik gebruikte het recept dat ik van mijn vriendin had gekregen. Ik wilde het graag een keer proberen. Het belangrijkste, kwam ik achter, is het hebben van geduld. Laat het beslag lang genoeg rijzen en geef de pannenkoekjes de tijd om te bakken. Ik ben blij dat ik het geprobeerd heb. Wat een lekker gerechtje!

Ingrediënten baghrir

250 gram griesmeel
150 gram bloem
32 gram bakpoeder (2 zakjes)
7 gram gist (1 zakje)
550 ml lauw water
Een snuf zout
1 vanillestokje
Honing
Poedersuiker

Meng de griesmeel, bloem, bakpoeder, gist en een snuf zout met elkaar in een kom of schaal. Doe de helft van het lauwe water bij het beslag. Meng de droge ingrediënten en het water goed. Doe de rest van het water in de kom en mix tot een luchtig beslag. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een theelepel het merg eruit. Meng de vanille met het beslag. Dek het beslag af met vershoudfolie en zet het in de koelkast. Laat het beslag ongeveer een uur rijzen.

Verhit een koekenpan op halfhoog vuur. Schep een soeplepel met beslag in de koekenpan. Laat de baghrir 5 minuten aan één kant bakken. Na een paar minuten ontstaan er gaatjes in de pannenkoekjes. Draai de baghrir niet om. Je bakt ze maar aan één kant. Spoel na elk pannenkoekje de pan even om met water. Herhaal dit tot het beslag op is.

Serveer de baghrir met honing, roomboter en poedersuiker. De duizend gaten pannenkoekjes zijn lekker als ontbijt, bij de koffie of als dessert.

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *