Kerstmenu 2016 + wijntips

 

Menu met vlees

Christmas is loading… En ik heb er ontzettend veel zin in. Ik houd van de kerst en de dagen eromheen. Lichtjes, gezelligheid, lekker eten en borrels. I life for that! Om jullie alvast van een beetje inspiratie te voorzien post ik vandaag 4 suggesties voor het kerstmenu. Ik heb de menu’s opgedeeld in vlees, vis, vegetarisch en glutenvrij, maar je kunt de gerechten natuurlijk ook door elkaar husselen. Stel vooral je eigen menu samen. Bij elk gerecht heb ik een wijnsuggestie gegeven met een aantal van mijn favoriete wijnen. En geloof me. Ik heb ze uitgebreid getest ;). Heel vervelend was dat. NOT! Dan ga ik me nu klaarmaken voor een avondje Rijks. Benieuwd hoe het is? Houd Instagram in de gaten!

Menu met vlees

Menu met vlees

Voorgerecht

 

~ Steak tartaar met truffel en kwartel-ei ~

Wijn: Bij rood vlees en truffel past een krachtige rode wijn. Denk hierbij aan een Barolo, Barbaresco of een andere wijn uit de Piemonte. Niet schrikken van de prijs. Deze wijnen zijn nou eenmaal duur. Mijn favoriet: Marchesi di Barolo Dolcetto d’Alba Boschetti (€17,25)

Hoofdgerecht

 

~ Boeuf Bourguignon ~

Wijntip: Bij een boeuf Bourguignon past een Pinot Noir uit de Bourgogne. Punt. Voor een mooie combinatie kun je hebt beste dezelfde wijn schenken die je ook in de boeuf bourguingon hebt gebruikt. Mijn wijntip komt stiekem uit Argentinië, maar daar merk je niks van. Hij is minstens net zo lekker. Salentein Barrel Selection Pinot Noir (€14,95).

Dessert

 

~ Panna cotta met frambozencoulis ~

Wijntip: Bij een fris en zoet gerecht kun je het beste voor een dessertwijn gaan. Schenk de wijn in een klein glas want dessertwijnen zijn meestal hoog in het alcoholpercentage. Neem bijvoorbeeld de Muscat de St Jean de Minervois (€6,50).

Menu met vis

Menu met vis

Voorgerecht

 

~ Coquilles met avocado, chilipeper en Hollandse garnalen ~

Wijntip: Bij een fris voorgerecht hoort natuurlijk een frisse witte wijn. Zorg voor het serveren dat de wijn goed koud is, dat zul je wel nodig hebben bij de pit van de chilipeper. Ik koos hier voor de Cuvée du Homard Muscadet de Sêvre et Maine (€8,95).

Hoofdgerecht

 

~ Zalmpakketjes met spinazie en roomkaas ~

Wijntip: Bij een vette vis hoort een stevige witte wijn. Chardonnay bijvoorbeeld. Mijn favoriete Chardonnay komt uit Limoux in de Languedoc.d’A Limoux Chardonnay Reserve (€13) is een botervette Chardonnay met veel hout in de afdronk. Ontzettend lekker bij zalm.

Dessert

 

~ Het perfect kaasplankje ~

Wijntip: Bij kaas hoort natuurlijk port. Een Tawny om precies te zijn. Twijfel je over het jaar? Met een port uit 2007 of 2009 zit je altijd goed. Mijn favoriete port van dit moment is de 10 jaar oude Oti­ma van Warre’s (€11,99).

Menu vegetarisch

Menu vegetarisch

Voorgerecht

 

~ Pompoenmousse met geitenkaas en salie ~

Wijntip: Bij de vlezig pompoen past een fruitige rode wijn. Bijvoorbeeld een Montepulciano, een wijn uit Veneto of een gekoelde Pinot noir uit de Elzas. Mijn favoriet: Epicuro Montepulciano d’Abruzzo (€7,95).

Hoofdgerecht

 

~ Kaasfondue ~

Wijtip: Kaasfondue vraagt om een stevige rode wijn. Schenk een kruidige en soepele rode wijn. Bijvoorbeeld een Tempranillo, Rioja of een wijn uit de Bordeaux. Mijn favoriet: Bodegas príncipe de Viana edición limitada Crianza (€11,95).

Dessert

 

~ Stoofperencrumble ~

Een zoet gerecht vraagt om een zoete wijn. Schenk een klein glaasje dessertwijn bij dit gerecht en het toetje is compleet. Mijn favoriet: Erazuris sauvignon blanc late harvest (€11,95).

Menu glutenvrij

Menu glutenvrij

Voorgerecht

 

~ Vitello tonato ~

Wijntip: Bij een gerecht met lichte smaken hoort ook een lichte wijn. Kies in dit geval voor een Vermentino, Pinot Gris of Sauvignon Blanc. Ik koos voor de Sauvignon Blanc uit de Loire van Domaine de la Commanderie Quincy (€12,50)

Hoofdgerecht

 

~ Lamstajine met pruimen en kaneel ~

Wijntip: Bij zoet lamsvlees hoort een stevige wijn. Schenk een Carignan, een wijn uit de Bourgogne of een Valpolicella. Mijn tip: d’A Reserve Carignan Vieilles Vignes (€13).

Dessert

 

~ Pavlova met mascarponecréme en rood fruit ~

Wijntip: Bij een showstopper als deze pavlova hoort een zoete bubbeltjeswijn. Schenk een Moscato spumante en geef de avond een sprankelend einde. Mijn tip: Moscato Spumante van Camoli uit de Piemonte (€6,50).

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *