Zelfgemaakt kaas-uien brood

Recept: Zelfgemaakt kaas-uienbrood

 

Zelfgemaakte kaas-uienbroodAl sinds ik me kan herinneren ben ik gek op uien. Toen ik nog heel klein was pikte ik ze al uit de kast. Gebiologeerd door de rokken die je uit elkaar kon trekken zat ik ermee op de grond. Mijn ouders houden daarentegen niet zo van ui. Er werd zelfs vrij weinig mee gekookt. Het eerste wat ik kocht toen ik op kamers ging was daarom ook een grote zak met uien. Letterlijk élk recept bevatte toen uit. Het is daarom niet zo gek dat nu bijna elk recept dat ik schrijf begint met het versnipperen van een ui. Dat versnipperen van een ui vind ik overigens helemaal niet zo leuk. Sterker nog, ik heb er soms zo weinig zin in dat ik de ui gewoon in een hakmolentje stop. BRRRRT.. en de ui is versnipperd. Voor dit kaas-uienbrood was dat niet nodig. Bij dit recept snijd je de ui namelijk in halve ringen en vervolgens bak je het even licht aan. Daarna vormt het samen met de geraspte kaas de topping van het kaas-uienbrood. Zo, zo, zooo lekker! Niet zo gek dat dit hier regelmatig op tafel staat.
Zelfgemaakte kaas-uienbrood

Ingrediënten kaas-uienbrood voor 4 personen

350 gram bloem
75 ml lauwe melk
150 ml lauw water
7 gram gist
1 theelepel suiker
3 middelgrote uien
100 gram geraspte belegen kaas
Klontje roomboter om in te bakken
Een takje peterselie
Een snuf zout
Peper uit de molen

Zelfgemaakt kaas-uien brood

Meng de bloem, de melk, het water, de suiker en het gist door elkaar. Kneed tot een (nog best wel plakkerig) deeg.

Vorm het deeg tot een bol en leg het onderin een schone kom. Dek af met een theedoek en laat op kamertemperatuur een uur rijzen.

Snijd de uien in halve ringen. Smelt een beetje roomboter in een koekenpan en bak de uien. Haal ze vlak voordat ze bruin beginnen te worden uit de pan.

Haal het deeg uit de kom en druk de lucht eruit. Leg het deeg op een stuk bakpapier. Bestrooi het deeg met een beetje bloem en rol het uit tot een grote lap. Bedek met een theedoek en laat nog een half uurtje rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Beleg het deeg met de gebakken uien en bestrooi met geraspte kaas. Schuif de bakplaat in de oven en bak in 30 minuten gaar.

Hak de peterselie fijn. Bestrooi het kaas-uienbrood voor serveren met peterselie en maak af met peper uit de molen.

Pin It

One thought on “Recept: Zelfgemaakt kaas-uienbrood

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.