Recept: Kaas-uienbrood

 

Kaas-uienbroodAl sinds ik me kan herinneren ben ik gek op uien. Toen ik nog heel klein was pikte ik ze al uit de kast. Gebiologeerd door de rokken die je uit elkaar kon trekken, zat ik ermee op de grond. Mijn ouders houden niet zo van ui. Toch bleef ik er constant om vragen. Die liefde is daarna nooit meer weggegaan. Ik houd er nog steeds van om ui in mijn gerechten te verwerken. Zo begint koken bijna altijd met het versnipperen van een ui. Dat versnipperen van een ui vind ik trouwens minder fijn. Sterker nog, ik heb er soms zo weinig zin in dat ik de ui gewoon in de keukenmachine stop. BRRRRT.. en de ui is versnipperd. Voor dit kaas-uienbrood was dat niet nodig. Bij dit recept snijd je de ui in halve ringen. We aten het brood afgelopen zondag tijdens de finale van het WK. De sneetjes brood gingen er zo goed in dat we binnen een kwartier allebei de broden opgegeten hadden. Missie geslaagd. Het kaas-uienbrood is makkelijk om te maken en bevat, afgezien van de peper en zout, maar 5 ingrediënten. Lekker bij de lunch, een kop soep of bij de borrel.

Ingrediënten voor 2 keer een kaas-uienbrood

320 gram bloem
125 ml volle melk
7 gram gist
2 zoete uien
100 gram geraspte kaas
Een snuf zout
Peper uit de molen

Doe de bloem in een grote kom of schaal. Verwarm de melk tot hij lauwwarm is. Meng de bloem met het gist en de melk en kneed tot een stevig deeg. Bestrooi het deeg met zout en kneed het een paar minuutjes door. Vorm het deeg tot een bal en leg het in het midden van de kom. Leg een theedoek over de kom en laat het een half uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pel de uien en snijd ze in halve ringetjes. Verdeel het deeg in 2 stukken en rol het uit. Bestrooi het deeg met peper en zout. Verdeel de uienringen over het deeg. Bedek de ui met geraspte kaas.

Bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg de kaas-uienbroden op het bakpapier en schuif de bakplaat in de oven. Bak de broden in 20 minuten gaar.

Het kaas-uienbrood is lekker als lunch, bij een kop soep of gewoon als hapje bij de borrel. Serveer het kaas-uienbrood als hij net uit de oven is. Ik snijd het brood meestal meteen in plakjes zodat iedereen lekker kan pakken.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *