Hotspot: Pikoteo

 

Afgelopen woensdag aten Douwe en ik bij één van onze favoriete restaurants: Pikoteo. Pikoteo zit vlakbij de Houthavens in Amsterdam. Vanaf mijn werk is dat een kwartiertje fietsen en bij Douwe is het om de hoek. Het was die dag zo warm dat zelfs je glas naar je mond brengen al teveel moeite kostte. Jullie begrijpen dus wel dat ik niet zoveel zin had om in de keuken te staan. Rond het middaguur ging er een appje richting Douwe. “Hapje eten in de stad?”. “Jazeker!”, kwam er terug. Meteen maar even bellen om te reserveren. Je weet het maar nooit tegenwoordig. Gelukkig hadden ze nog een tafeltje vrij en zo streken we rond een uur of 7 op het terras van Pikoteo neer. Glaasje witte Rioja erbij (Bodegas Muga, zooo lekker), bootjes kijken en afkoelen maar. We hebben heerlijk gegeten en toen we ’s avonds naar huis fietsten was het al een stuk koeler buiten. Zo kom ik de zomer wel door 🙂
PikoteoPikoteo is een restaurant met moderne tapas in de Staatsliedenbuurt van Amsterdam. Met echt Hollands weer kun je plaatsnemen op de kleurrijke stoeltjes in de serre. Met mooi weer kun je neerstrijken op het terras aan de overkant van de straat. Het terras ligt direct naast het water waardoor je tijdens het eten naar de langsvarende bootjes kunt kijken. Ik kreeg helemaal een beetje een vakantiegevoel. Op de kaart vind je hapjes uit Spanje, Azië, Frankrijk en Zuid-Amerika. Vaak met een knipoog naar Nederland. Denk daarbij aan Japanse chicken wings, carpaccio van gerookte entrecote met truffel, gerookte tonijntartaar en gerookte paling met mango. Helaas staat mijn favoriet niet meer op de kaart. Dat was een steak tartaar geserveerd in een bot met merg. Klinkt raar, smaakte hemels. Als ik die nog een keer kon eten…

Naast een aantal fantastische wijnen en verschillende biertjes staan er ook diverse cocktails en gin & tonics op de drankenkaart. Mijn tip: de Fukushima sour. Ongelooflijk fris. Met één slok ben je meteen in Azië. Deze avond hielden we het bij witte wijn. De Bodegas Muga Rioja om precies te zijn. Ijskoud geserveerd, lekker droog en daardoor heel erg verfrissend.

We begonnen de avond met een mandje landbrood met alioli en olijven, wat charcuterie (Ibericoham en manchego) en een portie bitterballen met tonijn, kreeft en honingschuim. Een lekker hapje om mee te starten. Al vond ik de kreeftenballen net iets te groot. Aan eentje had ik meer dan genoeg. Ik wilde natuurlijk niet te snel vol zitten. De smaak was overigens wel prima. Precies zoals ik van tevoren hoopte.

Vervolgens bestelden we tonijn tataki met een soort mierikswortelsaus, carpaccio van gerookte entrecote met truffel en pastrami met remoulade-dressing op toast. Alledrie ontzettend lekker. Zeker met het warme zomerweer van die dag.

PikoteoDe derde en laatste ronde bestelden we de Mexicaanse kip taco’s, de mañana mañana ribs en de margret de canard met passievrucht en cashewnoten. Ook weer bijzonder smaakvol. Al zat ik stiekem al een beetje vol.

Het dessert sloegen we over. Ik kón niet meer. En we moesten nog een stukje fietsen. Maar als ik naar de kwaliteit van de rest van het eten kijk… Dan zit dat toetje vast ook wel snor.

Houd je van lekker borrelen en shared dining? Dan zit je bij Pikoteo goed. Leuk met z’n tweeën, maar ook met een grotere groep. Been there, done that. Beiden uitgebreid getest. It was a pleasure 😉

Pikoteo
Houtmankade 9
1013 MP Amsterdam
T: 020-7748940
E: info@pikoteo.nl
W: www.pikoteo.nl

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *