Hotspot: Lab-44 in Zaandam

Lab44Hi guys! Ik heb laatst weer een ontzettend fijne hotspot ontdekt. Zó leuk dat ik hem met jullie wil delen. Op het Zaanse Hembrugterrein (aan het noordzeekanaal onder de rook van de Amsterdamse haven) zit Lab-44. We zijn er inmiddels 3 keer geweest (het is letterlijk een kwartiertje fietsen vanaf ons huis) en alledrie de keren heb ik een hele leuke middag/avond gehad. Als je het Hembrugterrein betreed voel je het meteen. Dit is een bijzondere plek. Vroeger deed het terrein dienst als munitiefabriek voor het Nederlandse leger. Nadat het terrein een tijdlang leeg heeft gestaan heeft wordt het nu vooral voor recreatieve doeleinden gebruikt. Zo is er in de zomer een openluchtbioscoop, is er 2 keer per jaar een foodtruckfestival en schieten de pop-ups als paddenstoelen uit de grond. In het voormalige laboratorium op het terrein zijn nu een restaurant en een aantal foodgerelateerde start-ups gevestigd. Zo is er een minibrouwerij die bieren brouwt voor het Zaanse merk “de hoop”, wordt er Zaanse sambal geproduceerd en maken ze hun eigen chocola. De plek luistert naar de naam Lab-44 en in het restaurant kun je heerlijk eten. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder. De sfeer op het Hembrugterrein is bij Lab-44 naar binnen doorgetrokken. Het restaurant zit gevestigd in een grote en hoge ruimte die lekker industrieel is ingericht. De buizen van vroeger lopen nog steeds door het gebouw en ook de muren zijn zo “rauw” mogelijk gelaten. Het hele gebouw ademt de geschiedenis van het Hembrugterrein. Vind ik leuk. Ik houd wel van gebouwen met een verhaal. Je kunt bij Lab-44 zowel boven als beneden zitten. Mijn favoriete plek is beneden op één van de banken. Ik vind dat altijd iets gezelligs hebben als je op een bank zit. Beneden in de zaal kun je door de grote ramen naar binnen gluren bij de brouwerij en de andere werkplaatsen. Er is altijd wel iets te zien. En houd je van fotografie? Neem dan vooral je camera mee. Zowel binnen als buiten is dit een perfecte plek om de meest prachtige plaatjes te schieten.

Lab44

Lab44En dan het eten. Op de kaart staan diverse lunchgerechten (broodje met pork belly kom er maar in), hoofdgerechten, burgers en pizza’s (de pizza met kalfswang en tonijn is echt heaven!) die vers in de houtoven gebakken worden. Mijn favoriete onderdeel van de kaart is het “voortafelen”. Dat zijn voorgerechtjes die je in twee formaten kunt bestellen. De reguliere voorgerechtsize of een kleinere “shared dining” versie. Zo kun je bij keuzestress ook gewoon alle gerechten van de kaart bestellen. Jullie begrijpen wel dat wij dat laatste hebben gedaan. Als lunch. Sorry not sorry.

Naast de kaart hebben zijn er ook maandelijks wisselende specials. Vaak met een Zaanse knipoog. Zo had ik laatst polderhoen met borrelnootjessaus (Duyvis is een Zaans bedrijf) en bestelde Douwe sukade met jus van Breugem Kracht (een Zaans bier).

Zijn er ook nog minpunten? Nee, eigenlijk niet. Alleen de toiletten vind ik niet zo geslaagd. Grauwe ruimtes met ijzeren potten. Net alsof je in een gevangenis bent. Niet mijn ding. Maar hé.. als dat het enige is..

Lab-44

Middenweg 44
1506PP Zaandam
T: 020-2374111

Website
Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *