Hotspot: Girassol – een avond terug in Portugal

 

GirassolAfgelopen zaterdag was ik voor heel even terug in Portugal. Het was zelfs zo erg dat ik halverwege de avond in het Portugees aan het bestellen was. Althans, voor zover ik Portugees spreek. Ik was in ieder geval even vergeten dat ik gewoon aan de Amstel zat. Mijn schoonvader was jarig en als hij jarig is gaan we met het hele gezin uit eten. Dit jaar viel de keuze op een Portugees restaurant. Mijn schoonouders hebben een speciale band met Portugal. Douwe en ik zijn een aantal keer met hem mee geweest, en ook wij zijn verliefd geworden op dit prachtige land. Nieuwsgierig naar onze belevingen? Klik hier hier voor het dagboek van een bourgondiër in de Alentejo en hier voor Lissabon. Girassol is één van de favoriete restaurants van mijn schoonouders. En ik kan jullie vertellen: deze mensen hebben smaak. Wat is Girassol een pareltje. We zijn de hele avond in de watten gelegd met ontzettend lekker eten en een fantastische service. Ik heb zo een leuke avond gehad dat ik besloot om er een blogpost aan te wijden. Hier ga ik binnenkort zeker een keer terugkomen!




GirassolGirassol heeft een mooi terras aan de Amstel. Het maakt niet uit waar je zit, in de namiddag is er overal zon. Heerlijk om alvast een Vinho verde te drinken. Als je Girassol binnen komt valt er meteen een serene rust over je heen. De inrichting is clean, met de kenmerkende blauw-witte kleuren van Portugal. Zodra je over de drempel stapt weet je het. Ik zit hier goed. Houten witte tafels en stoelen, een comfortabele bank, emaille bordjes en placemats met verschillende motiefjes. Aan de muren hangen de kenmerkende Portugese tegeltjes, bordjes en foto’s uit het thuisland. Zelfs de kussens en de vloer ademen Portugal. Ik voelde me meteen thuis.

Op de kaart vind je typisch Portugese gerechten. Zowel petiscos (kleine Portugese tapas) als pratos principais (hoofdgerechten). Wij lieten als voorafje de tafel volzetten met allerlei kleine hapjes. Zo bestelden we venuschelpen in witte wijn, inktvissalade, tijgergamba’s in knoflooksaus, diamanthaas in Portugese jus, Portugese kaas en gefrituurde inktvisreepjes. De topper van de voorgerechtjes verdiend een aparte vermelding. Dat waren de bacalhaukroketjes met knoflookmayonaise. Die waren nóg beter dan degene die ik in Lissabon at.

 

Hapjes

 

GirassolEn toen kwam het hoofdgerecht. In de keuken staan 2 grote green eggs waarin ze op houtskool allerlei lekkers grillen. Op de kaart vind je zowel vlees als vis. Vleesliefhebbers vinden kip piripiri, een mals stukje picanha, gegrilde entrecote en lamskoteletten op de kaart. Visliefhebbers kunnen hun hart ophalen met zwaardvis, zeebaars, bacalhau en octopus. Voor de twijfelaars staat er ook een spies met een combinatie van de verschillende vlees- of visgerechten op de kaart. Naast de kaart heeft Girassol ook een eigen specialiteit. Nieuwsgierig als ik ben koos ik natuurlijk voor de special: cataplana de tamboril. Een stoofpot van zeeduivel, schaal- en schelpdieren in een traditionele Portugese koperen pan. Nou dat heb ik geweten. De cataplana werd aan tafel opgeschept door de ober. Zodra de pan open ging kwam de heerlijke geur ons tegemoet. Het water liep me in de mond. Zeeduivel, langoustines, kreeft, gamba’s, venusschelpen, heerlijke gegrilde groente en aardappels in een saus waar je u tegen zegt. Ik heb gegeten voor twee en kon geen pap meer zeggen. Althans.. dat dacht ik. Want toen kwam het dessert.

Cataplana

Met zoveel lekkers op de kaart moet je namelijk wel een dessert bestellen. Girassol zou geen Portugees restaurant zijn zonder een pastel de nata op de kaart. Daarnaast kun je diverse ijstaartjes en een gerecht met een enorme brownie bestellen. Uiteraard met een glas Moscatel. Of een portje.

Dessert

Aan het einde van de avond bood het personeel hun excuses aan omdat ze door de drukte te weinig aandacht aan ons konden besteden. We hadden geen idee waar ze het over hadden. De avond was juist op en top verzorgd. Ik ben beter verzorgd dan in menig restaurant in Amsterdam. Ik ben benieuwd hoe de service is als ze, in hun ogen, wel genoeg tijd hebben voor ons!

Heb je zin in een avondje Portugal? Dan moet je zeker een keer bij Girassol eten. Voor de liefhebber worden en zelfs fado-avonden georganiseerd. Ik ga hier in ieder geval snel weer een keer heen.

Restaurant Girassol
Weesperzijde 135
1091 ES Amsterdam
T: 020-6923471
W: www.girassol.nl

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *