Hotspot: De Foodhallen in Amsterdam

 

FoodhallenVorige week schreef ik een post over de nieuwe foodhal MingleMush in Den Haag (klik hier om hem te lezen). Toen de post online kwam vroeg een vriendin waarom ik nog nooit een post over de Foodhallen had geschreven. Dat was een goede vraag, want ik kom er regelmatig. Ik vind het altijd zo gezellig in de Foodhallen. Lange tafels met kletsende, etende en borrelende mensen. Ultiem genieten voor een echte bourgondiër. Lekker op vrijdagavond met een cocktail het weekend inluiden of relaxt onderuitzakken met een glaasje wijn op zondagmiddag. Meestal ga ik met Douwe, maar ook vaak met collega’s of vrienden. Houd je van lekker eten en drinken en gezelligheid? Ga dan een keer een kijkje nemen. Krijg je zeker geen spijt van!
de FoodhallenDe Foodhallen is gevestigd in de oude tramremise aan het Bellamyplein in Amsterdam-West. Binnen kun je nog goed zien dat het een oude remise is geweest. Zo loopt de rails van de tram nog door de vloer en hangen aan het plafond nog allerlei oude ornamenten. Binnen vind je ruim 20 foodstands met de meest uiteenlopende gerechten uit alle hoeken van de wereld. Van Spaanse worst tot Vietnamese springrolls en van Mexicaanse taco’s tot Indiase kip tikka. Waar je ook van houdt, er is voor iedereen iets lekkers te vinden. In de Foodhallen is het altijd druk. Dat vind ik niet zo erg. Gezellig juist. En meestal vind ik na een rondje lopen een tafeltje. Wel even goed opletten. Meestal ga ik snel ergens zitten als er andere mensen weggaan. Het is in ieder geval nog nooit voorgekomen dat ik geen tafeltje gescoord had. Onderweg scoor ik dan vaak alvast een glas wijn bij de wijnbar. Mijn favoriet is momenteel de licht gekoelde Pinot Noir. Daarna ga ik iets te eten scoren. Ik zal hieronder mijn favoriete foodstands uitlichten.

le Big FishLe big fish

Mijn favoriete foodstand is die van le Big Fish. Deze stand is eigendom van Robert Kranenborg en verkoopt verschillende soorten vis in streetfoodstyle. Zo hebben ze verschillende bao’s (softshell crab, crispy shrimp en andere soorten vis), taco’s met frisse zalmtartaar en serveren ze onwijs lekkere oesters. De bao met softshell crab is mijn absolute topfavoriet. Maar dat hadden jullie vast al eens in mijn dagboek gelezen. Ik heb nog nooit de Foodhallen verlaten zonder de bao te hebben gescoord. Die moet je echt een keer proberen.

Klik hier voor meer informatie

MazaMaza

Bij maza kun je terecht voor heerlijke hummus, couscous en falafel. Bijna alles wat ze serveren is vegetarisch en het meeste is ook vegan (ga me hier geen vragen over stellen, hier heb ik verder echt geen verstand van). Wij gaan vaak voor de mezze schotel XL. Je krijgt dan een groot bord vol met allerlei soorten hummus en dipjes (bijvoorbeeld muhammara, labneh en yazzara), falafel, kruidige couscous, frisse groenten en Libanees platbrood. Erg lekker om te delen als je met meer personen bent. Ben je met minder mensen. Ze hebben hem ook in het klein ;). Al presteren wij het met z’n tweeën evengoed om een grote schotel op te krijgen.

Klik hier voor meer informatie

SirkhanSirkhan

Bij Sirkhan serveren ze streetfood dat regelrecht uit Mumbai lijkt te komen. Als je voorbij de foodstand loopt komt geur van specerijen je al tegemoet. Het ademt één en al India. Denk daarbij aan kip en lam tikka wraps, samosa’s (zowel vegetarisch als met vlees), kip tikka massala en boterkip. Ik ben gek op de Indiase keuken en Sirkhan rockt hem onwijs. Vooral de wrap met lamb tikka en de salade met lamskoteletten zijn bij ons favoriet. Als zijn de lamb t-bones (ook om te delen) ook heel erg fijn.

Klik hier voor meer informatie

It's a dim sum thingIt’s a dim sum thing

I loveee dim sum. En dan helemaal die van It’s a dim sum thing. Ze verkopen wel 15 verschillende soorten hapjes die allemaal staan te stomen in vrolijke rieten stoommandjes. Mijn favorieten zijn de sizzling siu mai (met varkensgehakt, garnalen en Chinese paddenstoelen), de wontonderful wonton (met kip, garnalen en lente-ui) en de smooth shrimp gyoza (garnalen, groenten en Chinese paddenstoelen). Vind je het moeilijk om te kiezen? Ze verkopen ook vooraf samengestelde bordjes voor 2 of 4 personen. Of kies gewoon blind van de kaart. Ik heb ze nog nooit kunnen betrappen op iets wat minder lekker is, dus je zit eigenlijk altijd goed.

Klik hier voor meer informatie

Petit gateauPetite gâteau

Ben je uitgegeten? Dan kun je voor een toetje terecht bij Petite Gâteau. Bij Petite Gâteau verkopen ze allerlei soorten minitaartjes, macarons, madeleines en éclairs. Hoe vol ik ook zit, er is altijd wel een plekje over. En kun je echt niet meer? Dan kun je de taartjes ook meenemen. Ze stoppen ze zelfs in een schattig klein doosjes voor je. Ik haal vaak voordat we naar huis gaan een doosje om de volgende dag op te eten. Ze smaken ook erg goed als ontbijt weet ik uit ervaring ;).

Klik hier voor meer informatie

De Foodhallen is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Tram 7 vanaf het Leidseplein, tram 17 vanaf Amsterdam Centraal of tram 12 vanaf Amsterdam Sloterdijk. Ze stoppen allemaal bijna voor de deur. Kom je met de fiets of met de auto? Beide kun je in de garage onder de Hallen kwijt. Bij de Foodhallen kun je overal met pin betalen. Cash en CreditCard kun je bij sommige stands gebruiken, maar niet bij allemaal. Naast de Foodhallen (in hetzelfde pand) zitten de filmhallen. Leuk om een keer te combineren!

Foodhallen

de Foodhallen

Bellamyplein 51
1053 AT Amsterdam
Website

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *