Dagboek van een bourgondiër #2

 

macaronsWat een leuke reacties kreeg ik op de eerste editie van “het leven van een bourgondiër. Ik was een beetje zenuwachtig over hoe het artikel ontvangen zou worden, maar uiteindelijk heb ik alleen maar positieve geluiden gehoord. Fijn! Ik vind het zelf namelijk erg leuk om te delen welke leuke dingen ik allemaal meemaak. De afgelopen twee weken heb ik vooral in het weekend tijd voor mezelf gehad. Doordeweeks doe ik natuurlijk ook leuke dingen, maar die hadden vooral met mijn werk als docent te maken. Over 2 weken beginnen de eindexamens en de laatste loodjes wegen het zwaarst. Ook bij mijn leerlingen. Dus nog een paar weken vlammen en dan heb ik doordeweeks ook weer zeeën van tijd. Gelukkig heb ik vanaf vrijdag 2 weken vakantie. De eerste week ga ik lekker koken, experimenteren en leuke tentjes ontdekken in de omgeving. De tweede week gaan Douwe en ik een week naar Berlijn. Ik ben nu al bezig met een lijst met restaurants, café’s en andere hotspots waar ik graag heen wil. Ik ben benieuwd op welke plekken we ook daadwerkelijk terecht komen. Meestal zijn dat heel andere plekken dan we van tevoren bedacht hadden. Stiekem vind ik dat wel leuk. Zo wordt het nooit saai of voorspelbaar om op vakantie te gaan. Mochten jullie nog tips hebben dan hoor ik het graag!

yadayadaVorige week vrijdag besloten we het weekend in de luiden bij YadaYada op het hembrugterrein in Zaandam. YadaYada is een indoormarkt waar shoppen, kunst en food bij elkaar komen. Ik had YadaYada al een paar keer voorbij zien komen op Facebook en werd nieuwsgierig. Niet onterecht want we hebben een onwijs leuke avond gehad. Er zijn in het foodgedeelte een stuk of 15 foodkraampje te vinden waar je vooral gerechtjes kunt kopen die je kunt delen. Wij bestelden bij de krokettenbar een mix van verschillende kroketjes (de asperge-garnalenkroket was god-de-lijk!) en bij de Indische kraam bestelden we een satémix. YadaYada is alleen op vrijdag, zaterdag en zondag open en heeft het hele weekend door live-muziek. Kinderen zijn van harte welkom, er is zelfs een grote speelhoek voor ze ingericht. Een fijne plek met een fijne sfeer. Wij gaan hier zeker vaker komen!

cote ouestOp zaterdag hebben we gegeten bij één van onze favoriete restaurants; Côte ouest. Côte ouest is een klein Frans restaurant achter de nieuwe kerk in Amsterdam. Anders dan bij veel andere restaurants in het toeristische centrum kun je hier ontzettend lekker eten. Naast de normale kaart hebben ze altijd een stuk of 6 specials die te vinden zijn op het krijtbord aan de muur. Tot nu toe viel mijn keuze altijd op één van de specials. Dit keer had ik als voorgerecht slakken met gorgonzola en als hoofgerecht een lamsschenkel met een saus van sjalotjes. Het lamsvlees was zo mals dat het bijna van het bot viel. Een andere aanrader is de confit de canard van de vaste kaart. Malse eend die smelt op je tong. Bij Côte ouest weten ze wel wat lekker eten is. En wat lekker drinken is, dat weten ze ook. Want van wijn hebben ze hier ook verstand. Als je de, in hun ogen, verkeerde keuze maakt krijg je dat zeker de horen. Niet op een vervelende manier, maar ze geven je wel graag een andere optie. Soms is dat zelfs een goedkopere wijn dan je eerder wilde bestellen. Ze hebben ons nog nooit verkeerd advies gegeven dus ik vertrouw ze inmiddels blindelings. Ik houd er wel van! Als dessert hadden we, hoe kan het ook anders, een kaasplankje met een lekkere (vintage) port. We sloten de avond af met een borreltje en gingen voldaan naar huis.

Donderdagavond stond in het teken van wijn. Wijn uit de Languedoc om precies te zijn. Mijn favoriete wijnwinkel organiseert regelmatig wijn- en portproeverijen. Een heerlijke avond, iedere keer weer. Dit keer was ik samen met mijn vader aan het proeven geslagen. Naast het proeven krijg je ook veel informatie over wijn in het algemeen. Omdat je bij elke wijn of port een kaas of ander hapje krijgt leer je welke combinaties werken en welke niet. Na de proeverij krijg je de mogelijkheid om je favorieten nog even na te proeven en ze eventueel te bestellen. Tijdens de “nateut” ontstaan vaak de leukste gesprekken. Het was een fijne avond. Het enige wat jammer is aan deze avond was dat het op een donderdag was. De volgende dag moest ik gewoon werken en zat ik als een brakke Harry achter mijn bureau. Maar, ik heb wel weer heerlijke wijnen geproefd en besteld. Mijn wijnpaal is weer vol en ik ga er binnenkort zeker een paar met jullie delen.

lempickaVrijdagavond aten we met familie bij bar Lempicka in de Sarphatistraat in Amsterdam. Na het eten zouden we naar een voorstelling van Bert Visscher gaan in Carré en dat is daar om de hoek. Als voorgerecht at ik krabkoekjes met mangochutney en als hoofdgerecht een lichtgerookte en gegrilde entrecôte. Beide gerecht waren heerlijk. Douwe bestelde als voorgerecht de tartaar, die ik vervolgens voor de helft op at. Sorry Douwe! Bar Lempicka is een café-restaurant met een mooie inrichting en fijne sfeer. Het personeel is vriendelijke en het eten is lekker. Een leuke plek om op vrijdag het weekend in te luiden. Ik voelde me er in ieder geval erg op mijn gemak.

bodyguardToen we vrijdagnacht thuis kwamen zag ik dat ik een berichtje had van een vriendin. Of we mee wilde naar de musical the bodyguard in Utrecht. Ze had kaartjes over voor de middagvoorstelling en wilde graag dat wij mee gingen. “Ehh.. even denken.. NATUURLIJK!” was mijn reactie. En zo zaten we de volgende ochtend in de trein naar Utrecht. De voorstelling was erg leuk en daarna Koperen belgingen we aan de borrel.

’s Avonds gingen aten we bij de Koperen bel in Zaandam, want koken ging hem niet meer worden. Één gerecht op de kaart trok meteen mijn aandacht. Toen ik vitello tonato 2.0. op de kaart zag staan werd ik meteen nieuwsgierig. Ik bestelde het en kreeg een prachtig bord met zachte kalfsfricandeau, gegrilde tonijn en truffelmayonaise. Voor heel even was ik in de foodiehemel. Dit ga ik binnenkort zeker zelf een keer maken. Thuis sloten we de avond af met een goed glas wijn.

CZondag zijn voor lunches en ook deze week ging ik op pad met een vriendin. Dit keer reisde ik af naar Amsterdam-Oost. We lunchte bij “C” aan de Wibautstraat. Bij C staat alles in het teken van temperatuur. De gerechtjes variëren van bevroren tot 200 graden. Wij kozen voor het 2-gangen lunch menu. Ik vind het leuk om verrast te worden in restaurants en in de verassingsmenu’s zitten vaak gerechten die de keuken zelf graag wilt serveren. Als voorgerecht kregen we een tartaar met ansjovis en radijs en als hoofdgerecht aten we gnocchi met kreeft. De saus die bij de kreeft geserveerd werd was zo lekker dat ik mijn hele bord uitgelikt heb. CTe lekker!

“C” heeft naast lekker eten ook een goede wijnkaart en een fijne bediening. We werden heerlijk in de watten gelegd en het personeel heeft veel persoonlijke aandacht voor de gasten. Fijn, want wie wil er nou niet als een prinsesje behandeld worden. Na het eten bleven we nog een tijdje borrelen en genieten van de entourage. Ik heb weer 2 fantastische weken gehad en volop genoten. Op naar de vakantie, Wat is het leven toch leuk!

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *